2o Balkan Forum: Στο επίκεντρο η συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας

Στο συνέδριο που διοργανώνεται διαδικτυακά θα συμμετάσχουν ομιλητές από έξι βαλκανικές χώρες καθώς και εκπρόσωποι της εγχώριας πολιτικής σκηνής και επιχειρηματικής σκηνής

Την ανάπτυξη στενότερων διακρατικών συνεργασιών στα Βαλκάνια, ώστε να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο οι αυξημένοι πόροι για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που προβλέπεται να εισρεύσουν στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027, επιδιώκει -μεταξύ άλλων- το δεύτερο (αυτή τη φορά υβριδικό) συνέδριο Balkan Forum. Το συνέδριο, στο οποίο μετέχουν ομιλητές από έξι βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Αλβανία και Μαυροβούνιο), αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 25-26 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Τον ρόλο των Βαλκανίων ως συνδέσμου που ενώνει τις παγκόσμιες αγορές, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου. Τόνισε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως όχημα ανάπτυξης ισχυρών επενδυτικών δεσμών μεταξύ τους, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2ο Balkan Forum “επανατοποθετεί τα Βαλκάνια στη θέση που ιστορικά, γεωπολιτικά και οικονομικά αξίζει να βρίσκονται, στην “καρδιά” του ενδιαφέροντος”, ενώ πρόσθεσε ότι “η βαλκανική χερσόνησος μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε μετρήσιμη οικονομική δύναμη, ικανή να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες αγορές”.

“Το κοινό συμφέρον της νοτιοανατολικής Ευρώπης επιτάσσει να δώσουμε βαρύτητα στις κοινές μας στοχεύσεις και να παραμερίσουμε τις διαφορές, σπάζοντας τα δεσμά της επιφυλακτικότητας, της μισαλλοδοξία και της εσωστρέφειας”, επισήμανε ο κ. Καράογλου, αναφερόμενος στη δυναμική συνεργασίας, που μπορεί να δημιουργήσει το συνέδριο, η πρώτη ενότητα του οποίου, με θέμα “Πολιτικές για την ανάπτυξη και στήριξη δομών/προγραμμάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στα Βαλκάνια” θα αρχίσει στις 10 το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου, με ομιλητές τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, καθώς και τον υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας, Γκόραν Μιλέφσκι.

Τη δημιουργία μόνιμης δομής για τη βαλκανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη πρότεινε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Σπύρος Ιγνατιάδης, εκ των συντονιστών της δεύτερης ενότητας του συνεδρίου, με αντικείμενο τις επιχειρηματικές και τεχνολογικές δικτυώσεις και συνέργειες στα Βαλκάνια. Ο κ. Ιγνατιάδης εξέφρασε ακόμα την ελπίδα, το Balkan Forum να αποτελέσει εργαλείο πολιτικής, για να προβληθούν στις Βρυξέλλες οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ ως προς την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο δεύτερος συντονιστής της ενότητας, Νίκος Κατσιαδάκης, εκπροσωπώντας το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως οι βαλκανικές ΜΜΕ αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στην άντληση χρηματοδότησης και ως προς τις πρακτικές τραπεζικών οργανισμών σε έργα υποδομών και καινοτομίας που αναδεικνύουν τοπικά οικοσυστήματα. Όπως είπε, οι συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) και άλλα δίκτυα τοπικού χαρακτήρα στην περιοχή, μπορούν να διασφαλίσουν την καλύτερη εφαρμογή της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στις περιφέρειες των Βαλκανίων.

Ενεργή συμμετοχή σε 11 κοινοτικά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας έχει η Ελλάδα, ενώ στα έξι εξ αυτών έχει και τη διαχειριστική ευθύνη, όπως επισήμανε η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής για το Interreg, Αγγελική Μπουζιάνη, συντονίστρια θεματικής ενότητας του Balkan Forum, με θέμα τη συμβολή των προγραμμάτων INTERREG στην προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την κ. Μπουζιάνη, μέσα από τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 200 έργα, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 450 φορείς.

Πόροι της τάξης των 115 δισ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν για την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ για το 2021-2027 (πόροι ξεχωριστοί από εκείνους του Ταμείου Ανάκαμψης), όπως επισήμανε ο εμπορικός υπεύθυνος του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC, Φωκίων Τζούρδας, εκ των συντονιστών της ενότητας με τίτλο “Ενσωμάτωση επιτυχημένων καινοτόμων πρακτικών και διεπιστημονικών συνεργασιών στην επιχειρησιακή κουλτούρα των Βαλκανίων ενόψει της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027”. Επισήμανε δε πως για την επόμενη προγραμματική περίοδο η Κομισιόν έχει προτείνει αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό, με έμφαση στην εξυπνότερη Ευρώπη και την πιο πράσινη Ευρώπη, προτεραιότητες που θα απορροφήσουν το 65%-85% των διαθέσιμων πόρων.

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης, επισήμανε την υστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων: “Παρόλο που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε η πιο προχωρημένη χώρα της περιοχής, στα τεχνολογικά πάρκα είμαστε πολύ πίσω και οι γειτονικές χώρες πιο μπροστά. Ο λόγος που θέλουμε να τα προωθήσουμε όλα αυτά έχει να κάνει με την επιθυμία να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να σταματήσουμε και να αναστρέψουμε το brain drain”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα της πανεπιστημιούπολης Θεσσαλονίκης είναι ακριβώς το ανθρώπινο δυναμικό της.

Στην αυξημένη βαρύτητα των τομέων της ενέργειας και του περιβάλλοντος στα ερευνητικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο Horizon Europe αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Άγις Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ. “Οριστικοποιείται το Horizon Europe, προϋπολογισμού της τάξης των 100 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία, με έξι άξονες εφαρμογής, εκ των οποίων οι τέσσερις άμεσα και οι δύο έμμεσα έχουν να κάνουν με θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος”, επισήμανε και αναφέρθηκε στην υψηλή συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών στην ανάληψη ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Όπως είπε, στα προγράμματα αυτά τα ποσοστά επιτυχίας στη διεκδίκηση έργων μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το 3%-5%, και παρόλα αυτά, η Ελλάδα, με το 3% του πληθυσμού της ΕΕ έλαβε το 6% των κοινοτικών κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ