Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ύφεση με μεθοδικότητα και ψυχραιμία

Το πρόγραμμα “Γέφυρα” βρέθηκε στο επίκεντρο του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΟΕΕ

Το πρόγραμμα “Γέφυρα” το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας και πλήττονται από την πανδημία, να λάβουν επιδότηση της μηνιαίας δόσης που φτάνει ακόμα και το 90%, βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε χθες το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας τόνισε ότι η οικονομία περνάει μια πρωτοφανή κρίση, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών δείχνει να αντιμετωπίζει την ύφεση με μεθοδικότητα και εξαιρετική ψυχραιμία. “Με στοχευμένες δράσεις και προγράμματα, προσπαθεί να δώσει ενέσεις ρευστότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Δυστυχώς η υγειονομική κρίση μας βρήκε με ένα συνολικό ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 235 δισ. ευρώ προς όλους, ασφαλιστικά ταμεία, φορολογικές Αρχές και τραπεζικό σύστημα και είναι πολύ πιθανό αυτό να αυξηθεί λόγω της κρίσης” τόνισε ο κ. Κόλλιας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα “Γέφυρα”, επεσήμανε ότι αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση καθώς “προσπαθεί να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις” και εκτίμησε ότι η επιτυχία αυτού του νέου προγράμματος είναι προδιαγεγραμμένη. “Σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις μπορεί να έχουμε έως και 200.000 αιτήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος” υπογράμμισε.

Μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο ο κ. Κόλλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρόγραμμα “Γέφυρα” είναι αρκετά διευρυμένο, καθώς περιλαμβάνει φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενους και ανέργους,και πρόσθεσε: “Επιτέλους επιβραβεύονται μέσω ενός προγράμματος και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει και στο 90%,οι συνεπείς δανειολήπτες με εξυπηρετούμενα δάνεια οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ παράλληλα καθιερώνεται αμοιβή που αφορά μέλη και λογιστές, φοροτεχνικούς, ύψους 250 ευρώ ανά χρηματοδοτικό φορέα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους συνεπείς, σε αυτή στη δύσκολη συγκυρία”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα “Γέφυρα”. Όπως είπε, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβραβεύει τη συνέπεια για πρώτη φορά και δίνει ουσιαστική επιδότηση, όχι μόνο στους κόκκινους δανειολήπτες, αλλά και στους πράσινους δανειολήπτες, δηλαδή αυτούς που ήταν συνεπείς μέσα στην κρίση του κορονοϊού, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του κώδικα διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας. “Πρόκειται για ένα συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο, για την αντιμετώπιση με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη του προβλήματος του υψηλού συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους. Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με τη μέγιστη δυνατή οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη” είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: “Είμαστε εδώ να ακούσουμε προβληματισμούς, για να βελτιώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος ανέπτυξε στο διαδικτυακό σεμινάριο ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πάνω από 73.000 αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο κ. Κουρμούσης χαρακτήρισε “μεγάλη ευκαιρία” το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να το αξιοποιήσουν.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, σε σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που έχει το πιστωτικό προφίλ του Έλληνα επιχειρηματία μετά από μια δύσκολη δεκαετία πριν την κρίση του κορονοϊού, επιστράτευσε από την πρώτη στιγμή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πλέον, το συγκεκριμένο εργαλείο απολαμβάνει σημαντικής αποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο και εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά εργαλεία, τα οποία έχουν καταφέρει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Όπως είπε, στον πρώτο κύκλο, περίπου 600 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε περίπου 52.490 επιχειρήσεις, στον δεύτερο 1,26 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε περίπου 89.700 επιχειρήσεις και πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος, περισσότερο διευρυμένος σε πόρους και δικαιούχους. Πλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις, ενώ διευρύνεται περαιτέρω ο κύκλος των δικαιούχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ