Κατά πόσο εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι τα εμβόλια -Τι ισχύει για την Ελλάδα

Το γενικότερο αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι  ότι στην Ευρώπη η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σχετικά με τα εμβόλια, σε μια περίοδο από το 2015-2019. 

Η εμπιστοσύνη του κοινού στον εμβολιασμό, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αρκετά την κοινή γνώμη και την επιστημονική κοινότητα ανά καιρούς και έχει διογκωθεί κατά κύριο λόγο με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού.

Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε τη μεγαλύτερη διεθνή έρευνα σχετικά με το πως διαμορφώνεται η γνώμη του κοινού γύρω από το θέμα του εμβολιασμού. Η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη σε 149 χώρες με δείγμα 248.400 ατόμων ηλικίας άνω των 18. Το γενικότερο αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι  ότι στην Ευρώπη η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σχετικά με τα εμβόλια, σε μια περίοδο από το 2015-2019. 

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, εμφανίζεται ένας ικανοποιητικός αριθμός αύξησης της εμπιστοσύνης, καθώς το 2015 μόνο το 26% πίστευε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή ενώ με την πάροδο των ετών το 2019, αυξήθηκε σε 62%.

Στο ερώτημα κατά πόσο θεωρούν τα εμβόλια αναποτελεσματικά, φαίνεται πως υπάρχει μια αισθητή πτώση, καθώς το 2015 ένα 4,6% θεωρούσε πως δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματικότητα ενώ το 2019 έπεσε στο 2,1%. Σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός τα δεδομένα αντιστρέφονται καθώς το 2015 μόλις το 58% συμφωνούσε ότι είναι σημαντικός ο εμβολιασμός, ενώ το 2019 μειώθηκε στο 52%. 

Παράλληλα,οι χώρες όπως το Αφγανιστάν, Αζερμπαϊζάν, Ινδονησία, Νιγηρία, Πακιστάν και Σερβία έχουν μεγάλο ποσοστό ατόμων που διαφωνούν για την ασφάλεια των εμβολίων. Στον αντίποδα, βρίσκονται οι χώρες τις Ευρώπης όπως η Φιλανδία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Πολωνία που η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε υπέρ των εμβολίων. 

Τα δύο άκρα σχετικά με την εμπιστοσύνη υπέρ των εμβολίων είναι η Φιλανδία που το 66% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ η Λιθουανία μόλις το 19% . Αντιστοίχως το Ιράν έχει ένα ποσοστό που αγγίζει το 66% που πιστεύει ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός ενώ η Αλβανία μόλις το 26%. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, μια από τις δέκα κυριότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, αποτελεί η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ