Μάσκες, αλλαγή ωραρίων καταστημάτων και περιορισμό μετακινήσεων στη μάχη της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση ζήτησε μια σειρά κλιμακούμενων μέτρων τα οποία να παίρνονται κατά περίπτωση σε τοπικό επίπεδο και να κλιμακώνονται ακόμα και σε γενικό επίπεδο αν καταστεί αναγκαίο. 

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και η συγκέντρωση τους στην Αττική είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ομάδα των ειδικών επιστημόνων και της κυβέρνησης οι οποίοι εξετάζουν τα μέτρα που πρέπει άμεσα να παρθούν, για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας. 

Από την μεριά τους οι επιστήμονες έχουν μια πιο “επιθετική” προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει από περιορισμό εκδηλώσεων, γενικευμένη χρήση μάσκας και περιορισμό μετακινήσεων στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία του κόσμου και την λειτουργία της αγοράς, η οποία δεν αντέχει νέο γύρο σκληρών περιοριστικών μέτρων. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από την μεριά της κυβέρνησης ζητήθηκε μια σειρά κλιμακούμενων μέτρων τα οποία να παίρνονται κατά περίπτωση και σε τοπικό επίπεδο, ακόμα κι σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και να κλιμακώνονται ακόμα και σε γενικό επίπεδο αν καταστεί αναγκαίο. 

Περιορισμοί σε εκδηλώσεις, μετακινήσεις και εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Σχετικά με την εστίαση, οι ειδικοί προτείνουν να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ισχύει ήδη στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ είχε εφαρμοστεί αρχικά στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Άλλο ένα μέτρο είναι ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μη συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους – να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μία ώρα και μία ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα.

Παράλληλα, θα υπάρξει πιθανότατα νέος περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παρίστανται σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση και τελετές. Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Για τις λαϊκές αγορές, προτάθηκε να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αξίζει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι δεν τίθεται πιθανότητα τοπικού lockdown.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ημέρας και θ’ ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ