Οι ΗΠΑ μπαίνουν μπροστά στο Αιγαίο: “Κάντε όλοι πίσω και μειώστε τις εντάσεις”

“Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο Μ. Πομπέο

Με μια ανακοίνωση προς πολλαπλούς αποδέκτες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν πίσω και να μειώσουν άμεσα τις εντάσεις στην περιοχή. 

Σε συνέντευξη τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάικ Πομπέο ζήτησε να τερματιστεί η ένταση στην περιοχή και Ελλάδα και Τουρκία να βοηθήσουν για την αποκλιμάκωση. “Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο Μ. Πομπέο, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη μιλήσει προσωπικά με τους ηγέτες των δύο χωρών. 

Προτρέπουμε, τόνισε, όλους να κάνουν πίσω, να μειώσουν τις εντάσεις και να αρχίσουν να διεξάγουν διπλωματικές συζητήσεις σχετικά με τις συγκρούσεις που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις συγκρούσεις ασφάλειας, τις συγκρούσεις για τους ενεργειακούς πόρους, και τις θαλάσσιες συγκρούσεις”, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν σχετικά με αυτό και να το επιλύσουν διπλωματικά. Δεν είναι χρήσιμο να αυξηθεί η στρατιωτική ένταση στην περιοχή. Μόνο αρνητικά πράγματα μπορούν να έρθουν από αυτή την κατάσταση”.

Ο κ. Πομπέο ρωτήθηκε για την απόφαση να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και απάντησε ότι “ερχόταν εδώ και πολύ καιρό”.

“Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε υπό το φως των αυξημένων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά νομίζαμε ότι ήταν το σωστό, γι’ αυτό αποφάσισα ότι θα προχωρήσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ