Γκίκας Μαγιορκίνης: “Υπάρχει επιβράδυνση των κρουσμάτων αλλά απαιτείται επαγρύπνηση”

Η επιδημία στους νέους “μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες του πληθυσμού της χώρας” τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης που αντικατέστηκε τον Σωτήρη Τσιόδρα στην σημερινή συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερη ανησυχία από την εκτεταμένη διασπορά της νόσου στις νεαρότερες ηλικίες εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης (αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα στην σημερινή ενημέρωση) δηλώνοντας ότι αυτό αντανακλάται αφενός από τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και από τη συρροή (σε αυτή την φάση μικρού αριθμού) διασωληνώσεων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες σε αντίθεση με τα ως πρόσφατα δεδομένα στην χώρα μας. Γι’ αυτό παρατηρούνται πλέον και – περιορισμένα μεν – περιστατικά βαριά ασθενών νεαρής ηλικίας. 

Δεν έκρυψε μάλιστα τον προβληματισμό του, όπως και των περισσότερων ειδικών που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, για αυτή την τάση: «Ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε μικρότερες ηλικίες».

Γι’ αυτό το θέμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η επέκταση σε αυτές τις ηλικίες αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά μικρό αριθμό βαρέων περιστατικών, και οι χρονιές επιπτώσεις δεν είναι πλήρως κατανοητές,ενώ η επιδημία στην ηλικιακή ομάδα των νέων δεν είναι κλειστή, και μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή μεταδόσεις στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες με δραματικές συνέπειες. Γενικά  οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης ακόμη και όταν κανείς την περάσει με ήπια συμπτώματα δεν είναι ακριβώς γνωστές ».  

Αισιοδοξία και επαγρύπνηση

Ειδική αναφορά έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και στο λεγόμενο “δεύτερο κύμα” μετά τις αναφορές από διεθνή ΜΜΕ για εκτιμήσεις ειδικών σε άλλες χώρες: «Ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, ακολουθεί  δυναμική υπερμετάδοσης.Γι’ αυτό η ανάσχεση του δεύτερου κύματος, που είναι μικρότερη του αναμενόμενου, είναι εφικτή (σ.σ. στην Ελλάδα).Φαίνεται ότι η δραματική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε, σύμφωνα με μοντέλα, σε παραπάνω από 400 ανά ημέρα έχει περιοριστεί».

Σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση του δεύτερου κύματος διαδραματίζει «η ενεργητική επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, μέσω μαζικών αλλά και στοχευμένων ελέγχων από τον ΕΟΔΥ» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως υπογράμμισε η διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών επιτρέπει στους ειδικούς τον περιορισμό της διάδοσης με μικρό κοινωνικοοικονομικό κόστος.

Πάντως, επανέλαβε πως θα είχαμε δραματική διασπορά σε ολη τη χώρα, εάν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας, οι περιορισμοί σε διάφορες τουριστικές περιοχές της χώρας. Εξήγησε μάλιστα πως παρότι περιορίσθηκε η δραματική εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και η επιδημία του ο κορωνοϊού εξακολουθεί να «σιγοβράζει» στην χώρα και παραμένει υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης. 

Περιστατικά επαναμόλυνσης ασθενών από τον κορωνοϊό

Τέλος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε επίσης στην είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες δυο ημέρες για τρεις ασθενείς (δυο στην Ευρώπη και έναν στην Ασία) που επαναμολύνθηκαν από τον κορωνοϊό. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “τα δεδομένα αναφορικά με το περιστατικό δεν είναι ακόμη αναλυτικά”, ούτε έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο ιατρικό περιοδικό και ως εκ τούτου “θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί”. Γι’ αυτό δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και συγκεκριμένα στοιχεία από την μελέτη των περιστατικών. 

Ωστόσο, επισήμανε πως η επαναμόλυνση φαίνεται ότι δεν συνοδεύεται από βαριά συμπτώματα και η κλινική εικόνα είναι καλή, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη για τους επιστήμονες και κυρίως δίνει αυξημένες ελπίδες για την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα συμπληρώθηκαν 6 μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στην Ελλάδα, η οποία έγινε στις 25 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ