Καθυστερεί η σχολική χρονιά λόγω κρουσμάτων – Σε Δεύτερες σκέψεις η Κεραμέως

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όποτε κι αν αυτή γίνει, με αυξημένα μέτρα προστασίας τόσο για τον μαθητικό πληθυσμό όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
κεραμέως

Σκέψεις το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, κάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναμένουν το αποτέλεσμα που θα έχουν τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσα το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Εκτιμούν ότι πρέπει να έχει υπάρξει μια πτωτική τάση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όποτε κι αν αυτή γίνει, με αυξημένα μέτρα προστασίας τόσο για τον μαθητικό πληθυσμό όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας θα γίνουν γνωστές από την ίδια την Νίκη Κεραμέως την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από χείλη εκπροσώπων της κυβέρνησης είναι ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και ότι η χρήση μάσκας θα είναι εκτεταμένη.

Η υπουργός Παιδείας τονίζει ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατόπιν εισηγήσεων της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η χρήση της μάσκας θα είναι εκτεταμένη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα περιλαμβάνει όλες τις σχολικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Επίσης, οι μαθητές θα κάνουν χωριστά διαλείμματα ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, και στα διαλείμματα δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, οι μάσκες θα διατεθούν δωρεάν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κονδύλι που θα διατεθεί στους δήμους με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών και θα φτάσει τα 5,2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, όπως τι θα γίνει με μαθητές και εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας, τι θα γίνει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη, αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσμα ή κρούσματα σε σχολεία.

Επιπλέον σύγχυση ενδέχεται να προκαλέσει η χθεσινή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος σημειώνει ότι χρήση μάσκας μπορεί να γίνεται για παιδιά άνω των 12 ετών.

“Συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών”, ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορωνοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη, αναφέρει στο έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ