Νότια Κορέα: Νέοι περιορισμοί λόγω επικίνδυνης αύξησης κρουσμάτων

Τα 297 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα σηματοδοτούν την έκτη συνεχή ημέρα που καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων, σε μια χώρα όπου είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία της covid-19.

Η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού από τις αρχές Μαρτίου, καθώς εξαπλώνονται οι εστίες μόλυνσης που εντοπίστηκαν σε εκκλησίες γύρω από τη Σεούλ, προκαλώντας ανησυχία για ένα ευρύτερο κύμα μολύνσεων.

Τα 297 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα σηματοδοτούν την έκτη συνεχή ημέρα που καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων, σε μια χώρα όπου είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την επιδημία της covid-19.

Συνολικά στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί 16.058 κρούσματα και 306 θάνατοι.

Σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα Σεούλ και τις γύρω περιοχές, προκαλώντας ανησυχίες για γρήγορη εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στη μητροπολιτική περιοχή όπου ζουν 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

"Αντιμετωπίζουμε μια απελπιστικά επικίνδυνη κρίση, με τις μολύνσεις να εξαπλώνονται στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ και να υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν μαζικά σε εθνικό επίπεδο", προειδοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Κιμ Γκανγκ-λιπ.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την τρέχουσα εξάπλωση απλώς με ιχνηλάτηση και απομόνωση (…) παρακαλώ, μείνετε σπίτι σας εκτός αν είναι ανάγκη να βγείτε έξω", πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 140 από τα νέα κρούσματα συνδέονται με μια πρεσβυτεριανή εκκλησία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε αυτή σε σχεδόν 600.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα 600 μέλη της εκκλησίας που θα πρέπει να βρίσκονται σε απομόνωση και θα ήθελαν να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ όλα τα μέλη της, συνολικά 4.000, τόνισε ο Κιμ.

Περισσότεροι από 8.500 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να εντοπίσουν τα μέλη της εκκλησίας, πρόσθεσε.

Οι αρχές έχουν επισημάνει ότι κάποια μέλη της εκκλησίας, επικεφαλής της οποίας είναι ένας ακραίος συντηρητικός ιερέας, διστάζουν να υποβληθούν σε τεστ ή να μπουν σε απομόνωση.

Ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσουνγκ Σίε-Κιούν επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει νομικά κατά της εκκλησίας για οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθειά της να διαταράξει τις προσπάθειες ιχνηλάτησης και διεξαγωγής τεστ, αλλά και αν δεν παραδώσει στις αρχές ακριβείς καταλόγους με τα μέλη της.

Τουλάχιστον άλλες τρεις μικρότερες εστίες μολύνσεων συνδέονται με εκκλησίες στη Σεούλ και με μια εκκλησία στην πόλη Γιονγκίν. Δεκάδες κρούσματα συνδέονται με καφετέριες στην πόλη Πάζου.

Εξάλλου λόγω της εξάπλωσης των κρουσμάτων στη Σεούλ οι αρχές ζήτησαν να κλείσουν τα μουσεία, τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ καραόκε και τα ίντερνετ καφέ στην μητροπολιτική περιοχή.

Παράλληλα οι λειτουργίες στις εκκλησίες γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ περιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε έως 50 και έως 100 αντίστοιχα.

Οι νοτιοκορεατικές αρχές προειδοποίησαν ότι, αν αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ή αν συνεχίσει να αυξάνεται με τον τρέχοντα ρυθμό, είναι πιθανό να επιβληθεί το αυστηρότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων, κάτι που θα σημάνει ότι θα κλείσουν τα σχολεία, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να στραφούν στην τηλεργασία και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις θα περιοριστεί σε 10.