ΕΒΕΠ: Να ελεγχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι του 5G στην υγεία

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου η ολοκλήρωση των έργων για την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς

Αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για την προκήρυξη της δημοπρασίας όλων των φασματικών περιοχών του 5G από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενώ η διαδικασία για την υλοποίηση της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, η διαγωνιστική διαδικασία για τις συχνότητες του φάσματος 5G ενδεχομένως να παραχωρηθεί χωρίς να είναι όλα τα τμήματά του άμεσα διαθέσιμα, γιατί ορισμένα χρησιμοποιούνται σήμερα για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών. Στο οικονομικό σκέλος, η προτεινόμενη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, από την ΕΕΤΤ κυμαίνεται στα 367 εκ. ευρώ, που θεωρείται λελογισμένο τίμημα, αφού ταυτόχρονα θεωρείται και ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Vodafone και Wind έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δημοπρασία, χωρίς να αποκλείεται να παρουσιαστεί άλλος ενδιαφερόμενος.

Όπως αναφέρει το επιμελητήριο:

Το 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, γρήγορη μεταφορά δεδομένων (έως είκοσι φορές ταχύτερο από το 4G) και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σε μεμονωμένους χρήστες και σε συνδεδεμένα αντικείμενα.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια των δεδομένων που θα διακινούνται μέσω 5G, καθώς αρκετές κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα παροχής και κυβερνητικές υποδομές, θα βρίσκονται διασυνδεδεμένες.

Μια ομάδα 180 επιστημόνων και γιατρών από 36 χώρες, έχει προτείνει στην ΕΕ, την αναστολή της ανάπτυξης των δικτύων 5G έως ότου οι πιθανοί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον να διερευνηθούν πλήρως από επιστήμονες, ανεξάρτητους από τη βιομηχανία. Υπάρχει, βεβαίως, και ο επιστημονικός αντίλογος που βεβαιώνει πως υπάρχουν πολύ ασφαλείς μορφές ακτινοβολίας.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: “Στην ευαίσθητη εποχή της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, είναι μη αποδεκτό ως δίλημμα, να πρέπει να αποφασίσει η πολιτεία μεταξύ υγείας και τεχνολογίας. Βασικό ερώτημα θα πρέπει να αποτελεί, εάν αυτό το τεχνολογικό βήμα σε επιστημονικό επίπεδο, είναι πράγματι ιατρικά απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο. Συμπερασματικά, οι προκλήσεις και οι επιφυλάξεις στην εκκίνηση των διαδικασιών του δικτύου 5G στη χώρα μας, είναι βέβαιο πως έχουν εξεταστεί προσεκτικά από την Κυβέρνηση και εστιάζουν, με σειρά προτεραιότητας, στα σημαντικά ζητήματα της υγείας, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και κυβερνοεπιθέσεων.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ