Γερμανία: Υπό αξιολόγηση το ενδεχόμενο επιβολής νέας καραντίνας!

Ο αριθμός των τελευταίων κρουσμάτων προσεγγίζει τα επίπεδα του Μαΐου, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προτείνουν την επιβολή νέου lockdown ενώ πολιτικοί όλων των κομμάτων ζητούν αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας.

Από τα μέσα Ιουλίου αυξάνονται συνεχώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Γερμανία τόσο στις  μεγάλες πόλεις της χώρας όσο και σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα που είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά από την αρχή της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ χθες (Σάββατο) σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από τις αρχές Μάϊου, με 955 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες .

Όπως αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες ο αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δυο εβδομάδες και γι’ αυτό οι ειδικοί ανησυχούν πως αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εξάπλωση της πανδημίας στον γενικό πληθυσμό η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα. Ουσιαστικά, κατά τους ειδικούς μια “περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας νέας καραντίνας” (lockdown).

Οι πληροφορίες αυτές έχουν προκαλέσει ήδη ανησυχία στην κυβέρνηση, στις επιχειρήσεις αλλά και στις ενώσεις επαγγελματιών όλης της χώρας. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα της Οικονομίας (DIW) Μαρσέλ Φράτζερ προειδοποίησε ότι “η επιβολή του (μέτρου) θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές απ’ ότι το πρώτο τον περασμένο Μάρτιο”. Όπως επισήμανε σε δήλωσή του στην Γερμανική Κρατική Τηλεόραση “πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, έχουν υψηλά χρέη και σχεδόν καθόλου αποθεματικό”.

Το “δεύτερο κύμα” ξεκίνησε στην Γερμανία

Υπό τον φόβο μιας νέας γενικευμένης καραντίνας πολλοί πολιτικοί και στελέχη των μεγάλων κομμάτων ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας μέσω ελέγχων και υψηλών προστίμων. Ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη του  ότι η χαλαρή πολιτική της τήρησης των μέτρων με τις συστάσεις αντί προστίμων και ποινών φαίνεται πως έχει προκαλέσει την έξαρση της πανδημίας στην χώρα: ”  Όποιος υποτίμησε το κορωνοϊό διαψεύστηκε. Βλέπουμε τι συμβαίνει τώρα. Εκτιμώ ότι το δεύτερο κύμα (του κορωνοϊού) εκδηλώθηκε ήδη στη πράξη στη Γερμανία. Γι’ αυτό επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή και μια άμεση και συνεπή αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αποφασιστικά και άμεσα στην αυστηρή τήρηση των μέτρων  προστασίας με την επιβολή προστίμων και ποινών σε όσους δεν συμμορφώνονται, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια.

“Η τήρηση των μέτρων πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και καθολική, Με πρόστιμα και ποινές που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για όλους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των μέτρων!

Είναι γεγονός είναι ότι τα κρατίδια έχουν ήδη ανακοινώσει πρόστιμα για τις παραβιάσεις των μέτρων προστασίας (φυσική απόσταση, χρήση μάσκας, κ.ά.) αλλά στην πράξη οι τοπικές αρχές επέλεξαν την πολιτική των προειδοποιήσεων και των συστάσεων για να αποφύγουν την δυσαρέσκεια των πολιτικών και να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Όμως, η μεγάλη ανοχή είχε εξαιρετικά αρνητικά αποτέλεσμα αφού τα μέτρα δεν τηρούνται πλέον ακόμα και στις μεγάλες πόλεις, πλην κρατικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών και κτιρίων.

Ειδικά, οι νέοι στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας τα αψηφούν επιδεικτικά, φθάνοντας στο σημείο να ζητούν με πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την  πλήρη κατάργησή τους ως “αντιδημοκρατικά και αντικοινωνικά μέτρα”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας χθες στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα ζητώντας την χαλάρωση των μέτρων. Τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών ήταν ότι τα “μέτρα παραβιάζουν τις ατομικές ελευθερίες” και πως “η επιβολή των μέτρων είναι μια έμμεση παραβίαση του συντάγματος” και των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ