Ισπανία: Πανικός για 600.000 Άγγλους τουρίστες!

Το Φόρεϊν Όφις προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στην Ισπανία, αν δεν υπάρχει αναγκαίος λόγος, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. “Αποκλεισμένος» στην Ισπανία και ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς!

Από μεγάλη αναστάτωση κυριαρχούνται οι περίπου 600.000 Βρετανοί τουρίστες που κάνουν διακοπές στην Ισπανία, αλλά και όσοι έχουν ήδη κλείσει για εκεί πακέτο διακοπών, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε αργά χθες το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών οι Άγγλοι που επιστρέφουν από την Ισπανία ένεκα της κατακόρυφης αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το μέτρο ετέθη σε ισχύ αιφνιδιαστικά από τα μεσάνυχτα (26/7) καθώς κρίθηκε ως “έκτακτο μέτρο” με άμεση εφαρμογή παρά τις αντιδράσεις.

Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αφαιρέσει την Ισπανία από τη λίστα των ασφαλών χωρών για διακοπές, ως εκ τούτου το Φόρεϊν Όφις εξέδωσε ανακοίνωση χθες βράδυ μέσω της οποίας καλεί τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στην Ισπανία αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ υποστήριξε τη σχετική απόφαση του βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών με δηλώσεις του σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι η απόφαση να αφαιρεθεί η Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών προορισμών για διακοπές ελήφθη το Σάββατο και “βασίστηκε σε ανάλυση δεδομένων σύμφωνα με τα οποία την Παρασκευή καταγράφηκαν 2.255 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ισπανία σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο 132 κρουσμάτων τον Ιούνιο”.

Νέα καραντίνα σε όσους επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μάλιστα η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν από τα μεσάνυχτα από τις διακοπές τους στην Ισπανία ήταν τόσο αιφνιδιαστική, ώστε ανάμεσα σε αυτούς που επιβάλλεται να απομονωθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι και ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για διακοπές με την οικογένειά του!

Παρά τις διαμαρτυρίες φορέων του τουρισμού στη Βρετανία, που πρότειναν το σχετικό μέτρο να μην τεθεί σε ισχύ για τις Βαλεαρίδες νήσους και τα Κανάρια νησιά, όπου δεν έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε: “Δεν μπορούμε να απολογηθούμε για το γεγονός ότι πράξαμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρούμε σε γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες, ειδικότερα σε σχέση με τοπικές απαγορεύσεις ή διεθνείς, όπως είναι η Ισπανία ή μια άλλη χώρα, όπου βλέπουμε πως πρέπει να αναλάβουμε δράση. Διαφορετικά, ρισκάρουμε να επαναμολυνθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, δυνητικά, με ένα δεύτερο κύμα και να εφαρμοστεί ένα νέο lockdown”.

Αντιδράσεις και έντονη κριτική

Στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης σήμερα το πρωί οργισμένοι Βρετανοί τουρίστες έκαναν ουρές για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Με μάσκες και προστατευτικά γυαλιά στο πρόσωπο, αρκετοί από αυτούς δήλωναν εξοργισμένοι διότι δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση. Επιβάτες που έφτασαν την Κυριακή το πρωί στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ από την Ισπανία εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για την ξαφνική αλλαγή, ενώ κάποιοι είπαν ότι τερμάτισαν νωρίτερα τις διακοπές τους αφ’ ης στιγμής η Βρετανία αφαίρεσε την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών.

“Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν λάβαμε νωρίτερα ειδοποίηση για αυτή την ανακοίνωση. Ωστόσο η υγεία και η ασφάλεια των πελατών μας και των συναδέλφων μας είναι πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα, ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την ταξιδιωτική οδηγία που προστατεύει όσους κάνουν διακοπές μαζί μας” δήλωσε ο Άντριου Φλίνθαμ, επικεφαλής της TUI για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ