Κορωνοϊός: Νέο πρωτοποριακό τεστ ανίχνευσης δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά!

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, το νέο τεστ αντισωμάτων που ανέπτυξε η Κοινοπραξία UK-RTC στην οποία μετέχει και ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πέρασε με επιτυχία τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους καταγράφοντας ακρίβεια 98,6% σε σχέση με τα τεστ μοριακού ελέγχου.

Στην τελική φάση της διαδικασίας έγκρισης βρίσκεται ένα νέο, πρωτοποριακό, γρήγορο διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που ανέπτυξε η Κοινοπραξία UK-RTC (UK Rapid Test Consortium) με την συμμετοχή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημίου του Ούλστερ της Βορ. Ιρλανδίας και κορυφαίων βρετανικών εταιρειών παραγωγής διαγνωστικών μέσων για τον τομέα της υγείας, σύμφωνα με σημερινά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα Βρετανικών ΜΜΕ.

Το νέο τεστ (με την κωδική ονομασία “AbC-19”) πέρασε με επιτυχία τις εργαστηριακές δοκιμές και ολοκλήρωση τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Ούλστερ τον περασμένο μήνα με την συμμετοχή 300 εθελοντών.

Όπως αναφέρουν τα σημερινά ρεπορτάζ το ποσοστό ακρίβειας του νέου τεστ ήταν 98,6% σε πραγματικές συνθήκες, έχοντας μικρή απόκλιση σε σχέση με το 99,9% των εργαστηριακών δοκιμών.

Το συγκεκριμένο τεστ όμως έχει το πλεονέκτημα της εμφάνισης αποτελεσμάτων μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες με τα υπόλοιπα γνωστά που κυκλοφορούν διεθνώς ή ημέρες όπως συμβαίνει ως σήμερα με τα τεστ μοριακού ελέγχου που διεξάγονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια.

Τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων τύπου “rapid” 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, το νέο Βρετανικό τεστ βασίζεται στην τεχνολογία ανίχνευσης αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο ανθρώπινο σώμα μετά την μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο τεστ θα εξετάζει την άμεση απόκριση του οργανισμού στον κορωνοϊό, δεδομένου ότι “η ανοσοαπόκριση στη λοίμωξη αναπτύσσεται αμέσως μετά τη λοίμωξη” και αυτό το καθιστά και γρηγορότερο από τα υπάρχοντα τεστ.

Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του νέου τεστ είναι η ευκολία χρήσης του από απλούς πολίτες καθώς έχει ενσωματώσει στοιχεία από τα νέα, σύγχρονα, τεστ εγκυμοσύνης που εμφανίζουν σχετική ένδειξη (θετικό ή αρνητικό) μέσα σε λίγα λεπτά καθώς και τα σύγχρονα τεστ σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα για την ανίχνευση του διαβήτη.

Έτσι δεν θα απαιτείται πλέον η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού για την δειγματοληψία και δεν θα χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας αφού ο χρήστης θα πραγματοποιεί μόνος του το νέο τεστ, λαμβάνοντας μερικές σταγόνες αίματος και θα περιμένει στην συνέχεια περίπου 20 λεπτά για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων, με την σχετική ένδειξη πάνω στο κιτ του τεστ.

“Αυτό το rapid test φαίνεται να είναι πραγματικά καταπληκτικό και δείχνει ότι είναι ασφαλές και αξιόπιστο να το κάνουμε μόνοι μας”, δήλωσε ο Σερ Τζον Μπελ, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγείται του προγράμματος ανάπτυξης του νέου τεστ, με την χρηματοδότηση της Βρετανικής κυβέρνησης.

“Διαπιστώθηκε ότι είναι 98,6 τοις εκατό ακριβές, και αυτό είναι πολύ καλό νέο”, δήλωσε ο Δρ. Κρις Χαν, επικεφαλής της Κοινοπραξίας UK-RTC και πρόεδρος της Abingdon Health, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή διαγνωστικών τεστ πλευρικής ροής.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες χιλιάδες πρωτότυπα έχουν ήδη κατασκευαστεί σε εργοστάσια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο εν αναμονή της αναμενόμενης κανονιστικής έγκρισης τις επόμενες εβδομάδες ενώ η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει επίσημα μέσα στον επόμενο μήνα. Υπουργοί της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι καταρτίζεται εθνικό σχέδιο για την δωρεάν διανομή εκατομμυρίων τεστ ανίχνευσης μετά την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές και ελεγκρτικές αρχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εντολή για την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης ενός νέου γρήγορου τεστ (rapid test) ανίχνευσης του κορωνοϊού φέρεται να έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μετά την διαπίστωση ότι μια ολόκληρη παρτίδα γρήγορων τεστ ( rapid test) από την Κίνα, αξίας πολλών εκατομμυρίων, αποδείχθηκε ελαττωματική, με αποτέλεσμα τα περισσότερα τεστ να είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα ή εντελώς άχρηστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ