Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα “γέφυρα” 9 μηνών για τους δανειολήπτες

"Με το πρόγραμμα “Γέφυρα” επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία, σε αυτό εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο ΣΥΝ-εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο"

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξυπηρετούμενα αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανακοίνωσε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά κυβέρνηση είναι δίπλα σε όλους όσοι έχουν "κόκκινα" αλλά και "πράσινα" δάνεια.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Γέφυρα" που κατατίθεται απόψε προς ψήφιση στη Βουλή και αφορά τρεις κατηγορίες για τις οποίες θα υπάρξει επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου: εξυπηρετούμενα δάνεια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

"Με το πρόγραμμα “Γέφυρα” επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α’ κατοικία, σε αυτό εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση στον μηνιαίο μισθό, μείωση του ΦΠΑ άνω του 20%, εργαζόμενοι στο ΣΥΝ-εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο", είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα εξυπηρετούμενα δάνεια: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% για το α’ τρίμηνο, 80%τ για το β’ τρίμηνο και 70% για το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου να είναι έως 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 40.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το α’ τρίμηνο, 70% το β’ τρίμηνο και 60% το γ’ τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 25.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 500.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί: Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το α’ τρίμηνο, 50% το β’ τρίμηνο και 30% το γ’ τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 ευρώ, οι καταθέσεις έως 15.000 ευρώ και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις 30 Αυγούστου και το εκτιμώμενο κόστος θα φτάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ.

"Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, δίνουμε λύση σε μια ομάδα δανειοληπτών που είχε μείνει χωρίς προστασία από την προηγούμενη κυβέρνηση", είπε και έκανε παράλληλα γνωστό πως από τον Ιούλιο έως και τον Μάιο ρυθμίστηκαν περίπου 250.000 δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, καλλιεργείται η κουλτούρα των πληρωμών, αποφεύγεται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και ενισχύεται ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.