Το Χονγκ Κονγκ θα “εφαρμόσει αυστηρά” τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας

"Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα εφαρμόσει αυστηρά αυτόν τον νόμο", σημείωσε, προειδοποιώντας κυρίως τους "ριζοσπάστες" ακτιβιστές να μην "περάσουν την κόκκινη γραμμή".

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ υπερασπίστηκε σήμερα τον νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που θεσπίστηκε από την Κίνα και δεσμεύτηκε για την "αυστηρή εφαρμογή του", λέγοντας ότι θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ασφάλειας στην πρώην βρετανική αποικία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μια εβδομάδα μετά την θέσπιση αυτού του νόμου για το Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ φάνηκε ταυτοχρόνως καθησυχαστική και απειλητική.

"Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ θα εφαρμόσει αυστηρά αυτόν τον νόμο", σημείωσε, προειδοποιώντας κυρίως τους "ριζοσπάστες" ακτιβιστές να μην "περάσουν την κόκκινη γραμμή".

"Οι συνέπειες μιας παραβίασης του νόμου αυτού είναι πολύ σοβαρές", τόνισε.

Ωστόσο η ίδια διέψευσε τις κατηγορίες ότι ο νόμος αυτός θα απειλήσει τις ελευθερίες που χαίρουν οι περίπου 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, χαρακτηρίζοντας "σοφίσματα" τα σχόλια για τον νόμο αυτόν.

Ο νόμος αυτός "δεν είναι ασφαλώς τόσο ζοφερός όπως φαίνεται για το Χονγκ Κονγκ", σημείωσε.

"Σε σύγκριση με νόμους περί εθνικής ασφάλειας άλλων χωρών, είναι ένας μάλλον ήπιος νόμος. Το φάσμα του δεν είναι τόσο ευρύ όσο αυτών σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Κίνα", πρόσθεσε η Λαμ χωρίς να κατονομάσει τις χώρες στις οποίες αναφερόταν.

"Είμαι βέβαιη ότι με τον καιρό (...) θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη" ταυτοχρόνως "στην αρχή 'Μια χώρα, δύο Συστήματα'", όπως και "στο μέλλον του Χονγκ Κονγκ", πρόσθεσε.

Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουνίου από το Πεκίνο, συνιστά το πιο ριζοσπαστικό σημείο καμπής για το Χονγκ Κονγκ από την επιστροφή του από τη Βρετανία στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Μέχρι την τελευταία στιγμή το Πεκίνο είχε κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο αυτού του νόμου που έχει στόχο να τιμωρεί την ανατρεπτική, αποσχιστική και τρομοκρατική δράση, όπως και την συνωμοσία με ξένες δυνάμεις.

Αυτός ήρθε ως απάντηση σε ένα άνευ προηγουμένου από το 1997 κίνημα αμφισβήτησης που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο στο ημιαυτόνομο αυτό έδαφος.

Μέσα σε μερικές ώρες την περασμένη εβδομάδα, κλίμα φόβου επικράτησε στην πόλη, καθώς ο νέος νόμος ποινικοποιεί κυρίως την έκφραση του αιτήματος για ανεξαρτησία ή μια μεγαλύτερη αυτονομία του Χονγκ Κονγκ.

Αριθμός κατοίκων έσβησε τα ηλεκτρονικά ίχνη των δεσμεύσεών του υπέρ της δημοκρατίας, ενώ η κυβέρνηση έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή στα σχολεία να αποσύρουν τα βιβλία, τα οποία θα μπορούσε να παραβιάζουν τον νέο νόμο.

Τα έργα που έχουν γραφτεί από φυσιογνωμίες του φιλοδημοκρατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ άρχισαν επίσης να εξαφανίζονται από τις βιβλιοθήκες της πόλης.

Η Λαμ απέρριψε ωστόσο τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τον νέο νόμο, λέγοντας ότι αυτός θεσπίστηκε για να προστατεύει τις ελευθερίες της πλειοψηφίας του πληθυσμού. "Δεν διαπίστωσα την περασμένη εβδομάδα έναν γενικευμένο φόβο μεταξύ των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ", δήλωσε σήμερα.

Αυτή η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε από την Λαμ μερικές ώρες μετά την γνωστοποίηση από την κυβέρνηση εγγράφου που διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες στα θέματα ασφάλειας της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ βάσει του νέου νόμου.

Οι δυνάμεις της τάξης θα μπορούν κυρίως να προχωρούν σε έρευνες χωρίς να έχουν ένταλμα, αν κρίνουν ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο "επικείμενης" απειλής.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έλαβε επίσης την εξουσία να ελέγχει και να διαγράφει οποιαδήποτε πληροφορία στο Διαδίκτυο, αν υπάρχουν "βάσιμοι λόγοι" για να σκεφτεί κανείς ότι παραβιάζει τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας.