Άντονι Φάουτσι: Το εμβόλιο δεν θα φέρει ανοσία αγέλης στις ΗΠΑ αν πολλοί αρνηθούν να το κάνουν

Επιφυλάξεις για την προστασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όταν αυτό βρεθεί, εκφράζει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι.

Επιφυλάξεις για την προστασία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όταν αυτό βρεθεί, εκφράζει ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι.

Ο “Σωτήρης Τσιόδρας των ΗΠΑ” δήλωσε ότι θα “συμβιβαζόταν” με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 με αποτελεσματικότητα 70-75%, θεωρώντας το ποσοστό επαρκές. Από την άλλη όμως τονίζει ότι αυτή η ατελής προστασία, ενισχυμένη από το γεγονός ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο, είναι μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει στους πολίτες της χώρας επαρκή ανοσία.

Τους επόμενους τρεις μήνες τρία εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού αναμένεται να υποβληθούν σε μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές με κυβερνητική στήριξη.

“Η καλύτερή μας επίδοση ποτέ (σ.σ. σε εμβόλιο) είναι στην ιλαρά με 97-98% αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών. “Θα ήταν υπέροχο αν φτάναμε εκεί. Αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε. Θα συμβιβαζόμουν με ένα εμβόλιο αποτελεσματικότητας 70-75%”.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CNNi, το ένα τρίτο των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο, ακόμη κι αν αυτό διατίθετο ευρέως και ήταν χαμηλού κόστους.

Σε ερώτηση, την προηγούμενη Παρασκευή, αν ένα εμβόλιο αποτελεσματικότητας 70-75% στο οποίο θα υποβάλλονταν τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα εξασφάλιζε ανοσία αγέλης απέναντι στον κορωνοϊό, ο γιατρός απάντησε: “Όχι, απίθανο”.

Ο διάσημος λοιμωξιολόγος προειδοποίησε ότι “υπάρχει ένα γενικευμένο αντι-επιστημονικό, αντι-εμβολιαστικό και αντι-εξουσιαστικό αίσθημα σε κάποιους ανθρώπους της χώρας αυτής, ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων” και πως χρειάζεται “να γίνει πολύ δουλειά” για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους αναφορικά με την αλήθεια των εμβολίων.

“Δεν θα είναι εύκολο”, υπογράμμισε. “Όποιος νομίζει ότι θα είναι εύκολο δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Θα είναι πολύ δύσκολο”.

Ο επιστήμονας γνωστοποίησε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμβολιασμού για να αντιμετωπίσει την ρητορική του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Ερωτηθείς για το τι βαθμό θα έβαζε στις ΗΠΑ για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία, ο Φάουτσι είπε ότι κάποιες πολιτείες τα πηγαίνουν καλύτερα από άλλες.

“Κάποιες πολιτείες θα είναι Α+. Κάποιες Α και κάποιες C”, είπε. Ωστόσο, αν και τόνισε ότι η Νέα Υόρκη τα παγαίνει “πραγματικά καλά”, αρνήθηκε να ονοματίσει τις πολιτείες που παίρνουν “C”.

O Φάουτσι είπε ότι στις πολιτείες όπου μπορείς να δεις ανθρώπους να συγκεντρώνονται κοντά ο ένας στον άλλο, “αυτό είναι συνταγή για την καταστροφή”, παρότι κατανοεί την ανάγκη των ανθρώπων, ειδικά των νέων ανθρώπων να θέλουν να είναι μαζί μετά από μήνες lockdown.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ