“Βουνό” δυσκολιών αντιμετωπίζει η νέα διοίκηση της Wirecard με το σκάνδαλο απάτης

Η εταιρεία δήλωσε το Σάββατο πως οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες θα συνεχίσουν παρά την πτώχευση

Η EΥ, με εσωτερικό έγγραφο της, συμβουλεύει τους ανώτερους εταίρους της πώς να προετοιμαστούν για τα δύσκολα ερωτήματα που θα θέσουν οι πελάτες τους αναφορικά με τους λογιστικούς ελέγχους που διενήργησε στην Wirecard, τη γερμανική εταιρεία πληρωμών που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά την παραδοχή της πως ρευστό ύψους 1,9 δισ. ευρώ πιθανότατα δεν υπήρχε ποτέ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στο εσωτερικό της σημείωμα η EY συμβουλεύει τους εταίρους να πουν στους πελάτες πως το "αντικείμενο" του μεγαλύτερου λογιστικού σκανδάλου στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας, ήταν η "εξαπάτηση των επενδυτών και της EY". Παράλληλα, παρείχε ορισμένα "σημεία συζήτησης" και ανέφερε πως οι εταίροι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον γενικό σύμβουλο της ΕΥ στην Ευρώπη ή με τον επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης ρίσκου της περιοχής, "για να βοηθήσουν στις συζητήσεις με τους πελάτες".

Την περασμένη εβδομάδα, οι FT αποκάλυψαν πως οι ελεγκτές της Wirecard από το γερμανικό γραφείο της ΕΥ είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια να ζητήσουν κρίσιμες λογιστικές πληροφορίες από τράπεζα της Σιγκαπούρης, στην οποία η Wirecard ισχυρίζονταν πως είχε έως 1 δισ. ευρώ σε ρευστό, μια λογιστική διαδικασία ρουτίνας που θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει την απάτη.

Ο νέος CEO της Wirecard, James Freis, πρώην επικεφαλής του τμήματος συμμόρφωσης της Deutsche Boerse, ο οποίος εντάχθηκε στο δυναμικό της Wirecard αυτόν τον μήνα, δήλωσε τις τελευταίες ημέρες σε μέλη του εποπτικού συμβουλίου πως οι βασικοί έλεγχοι θα έπρεπε να είναι αρκετοί για να εντοπιστεί το σκάνδαλο, όπως ανέφεραν πηγές που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Η εταιρεία δήλωσε το Σάββατο πως οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες θα συνεχίσουν παρά την πτώχευση και πως η Wirecard Bank, που έχει τις περισσότερες άδειες για επεξεργασία πληρωμών πιστωτικών καρτών, δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας πτώχευσης. Ωστόσο, έχει αναστείλει τις πληρωμές των μισθών Ιουνίου στους υπαλλήλους στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και ορισμένες άλλες χώρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT.

Ο κ. Freis δήλωσε στο συμβούλιο πως δεν κατανοεί πώς μπορεί η απάτη να πέρασε απαρατήρητη για τόσο καιρό.

Στο εσωτερικό της σημείωμα, η EY υποστηρίζει πως αυτή ανακάλυψε την απάτη, ωστόσο υπέγραφε τους λογαριασμούς της Wirecard για περισσότερο από δέκα χρόνια παρά τα αυξανόμενα ερωτήματα για τις λογιστικές πρακτικές από δημοσιογράφους και ορισμένους επενδυτές. Την Παρασκευή, μάλιστα, η ολλανδική ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των επενδυτών, European Investors VEB, ζήτησε "διεξοδική έρευνα" των εργασιών της ΕΥ στην Wirecard, της οποίας να ηγηθεί η BaFin.

"Η επίδοση της ΕΥ είναι απαράδεκτη", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Paul Koster, προσθέτοντας πως θα ζητήσει αποζημίωση "για τις σημαντικές ζημιές που προκάλεσε η ΕΥ".

H EY αρνήθηκε να σχολιάσει το εσωτερικό έγγραφο ή νομικές προσφυγές, λέγοντας πως "βρήκαμε πως τρίτα μέρη, με εσκεμμένο σκοπό να εξαπατήσουν, παρείχαν στην ΕΥ ψευδή έγγραφα σε σχέση με τον έλεγχο του 2019 της Wirecard. Η έκταση και πολυπλοκότητά τους υποδηλώνει μια μεγάλης κλίμακας διεθνή απάτη στην Wirecard."