“Μεγάλος Περίπατος” για τους πεζούς, “Μεγάλη Ταλαιπωρία” για τους οδηγούς

Οι λεωφορειο-λωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

“Κυκλοφοριακό έμφραγμα” αυτή την στιγμή στην πρωτεύουσα καθώς πρωί Δευτέρας οι οδηγοί που θέλουν να πάνε ή απλά να περάσουν από το κέντρο έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη ζέστη και την αυξημένη κυκλοφορία. 

Οι παρεμβάσεις για τον Μεγάλο Περίπατο στο Σύνταγμα έχουν οδηγήσει σε τεράστιες ουρές στην Βασιλίσσης Αμαλίας αλλά και στην Πανεπιστημίου, ενώ η κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος έχει λιγότερη κίνηση, καθώς οι οδηγοί δείχνουν να την αποφεύγουν. Στο σημείο υπάρχουν πολλοί τροχονόμοι που ρυθμίσουν την κίνηση αλλά και συνεργεία του Δήμου Αθηναίων τα οποία βάζουν τις “τελευταίες πινελιές” στην νέα διαδρομή,

Εναλλακτικές διαδρομές

Οι πιο πρόσφατος εργασίες έγιναν στο κάτω τμήμα της πλατείας, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Καραγιώργης Σερβίας, καθώς και στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στη δημιουργία επιπλέον χώρου για πεζούς στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας.

Έτσι πλέον θα υπάρχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Παράλληλα, μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί ειδικό χώρος για τη στάθμευση των λεωφορείων.

Ο δήμος Αθηναίων, προτείνει εναλλακτικές διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης των οδηγών.

Συγκεκριμένα, όσοι κινούνται από τις βορειοδυτικές περιοχές με κατεύθυνση την Ομόνοια, την Πατησίων και την Κυψέλη, καλούνται να επιλέξουν τη διέλευση μέσω της Ακαδημίας, της διαδρομής Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρρόης και της Αλεξάνδρας.

Επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν στο κέντρο της Αθήνας και το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Το προηγούμενο διάστημα, αντίστοιχες παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν και στις οδούς Βασιλίσσης Όλγας, Πανεπιστημίου και Ηρώδου Αττικού, οι οποίες ωστόσο, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης που προκλήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση της σταδιακής εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του «Μεγάλου Περιπάτου», δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η αποκλειστική χρήση των ΜΜΜ στις νέες λωρίδες κυκλοφορίας.

Οι λεωφορειο-λωρίδες θα ενεργοποιηθούν σύντομα, όταν η κυκλοφορία προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις, ταυτόχρονα με τη λειτουργία αρκετών νέων οργανωμένων χώρων και θέσεων αναμονής ταξί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ