Καταγγελία γιατρών: Η Δεξαμεθαζόνη θα μπορούσε να έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές από τον κορωνοϊό

Οι καταγγελίες και ο προβληματισμός των γιατρών εστιάζονται στον “εκφυλισμό της ιατρικής επιστήμης”, η οποία εγκλωβίστηκε στην δημοσιότητα και το “κυνήγι των κατευθυντήριων γραμμών

Την ίδια στιγμή που οι κλινικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ιδιαίτερη ανησυχία και οργή έχει επικρατήσει στις τάξεις των γιατρών, οι οποίοι “καταγγέλλουν” αλαζονεία και έπαρση στον ιατρικό κόσμο σχετικά με την αναζήτηση του φαρμάκου για τον κορωνοϊό και τον τρόπο που έχει γίνει μέχρι τώρα η διαχείριση της κρίσης. 

Το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι διαμαρτυρίες του ιατρικού κόσμου, είναι στην διαχείριση των ασθενών που βρίσκονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι όπως καταγγέλλεται σχεδόν “αφέθηκαν” να πεθάνουν, αντί να τους χορηγηθούν τα φάρμακα που υπάρχουν και αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν στην επίθεση που κάνει ο νέος κορωνοϊός στον οργανισμό. 

Όπως ανέφεραν γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το emea, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της “επίθεσης” που κάνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό του ασθενή, είναι το αιμματοκυταροφαγικό  σύνδρομο, το οποίο σε αντίθεση με άλλους ιούς είναι πολύ πιο ισχυρό. Αυτή η επιπλοκή είναι που εξασθενεί τον ασθενή καθώς επιτίθεται με σφοδρότητα στον οργανισμό μέχρι που να τον νικήσει και να χάσει τη ζωή του. 

Αρκετές φορές, ο οργανισμός του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση, μια άμυνα όμως που εξασθενεί όσο πιο πολλά και σοβαρά πρότερα νοσήματα έχει ο ασθενής, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ποσοστό αυτών που έχασαν τη ζωή τους λόγω ύπαρξης πρότερων νοσημάτων. 

“Πρόκειται για κλασικό κλινικό σύνδρομο”

Η αντίδραση του ιατρικού κόσμου, έγκειται στο γεγονός ότι αν και σφοδρή, η επίθεση που κάνει ο νέος κορωνοϊός στον οργανισμό του ασθενή που βρίσκεται διασωληνωμένος, δεν είναι κάτι καινούργιο. Όπως ανέφεραν οι γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το emea, πρόκειται για κλασικό κλινικό σύνδρομο, για το οποίο διδάσκονται οι υποψήφιοι γιατροί στο 4ο έτος της φοίτησης τους και ο τρόπος αντιμετώπισης του είναι γνωστός. 

Η χορήγηση κορτιζονούχων όπως η Δεξαμεθαζόνη, βοηθάει στην ενίσχυση του ασθενούς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση, ενώ ο εντοπισμός της έναρξης της μαζικής επίθεσης του ιού στον οργανισμό γίνεται με απλές εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες παρακολουθούν την αύξηση της φεριτίνης, η οποία αν αυξηθεί πάνω από το 1.000 σηματοδοτεί την έναρξη της “επίθεσης” και ταυτόχρονα την έναρξη της θεραπείας. 

Αλαζονεία και αποφυγή ευθυνών, δεν μας άφησαν να σώσουμε το 1/3 των ζωών που χάθηκαν

Οι καταγγελίες και ο προβληματισμός των γιατρών με τους οποίους μίλησε το emea, εστιάζονται στον “εκφυλισμό της ιατρικής επιστήμης”, η οποία εγκλωβίστηκε στην δημοσιότητα και το “κυνήγι των κατευθυντήριων γραμμών. 

Όπως αναφέρεται από τον ιατρικό κόσμο και τις καταγγελίες των γιατρών, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες θέλησαν να βρουν το “μαγικό φάρμακο” και απόλαυσαν τόσο την δημοσιότητα που ξαφνικά έπεσε πάνω τους όσο και τα διεθνή κρατικά κονδύλια για την εξεύρεση φαρμάκου, που οδήγησαν σε κατευθυνόμενες λύσεις οι οποίες “αφόπλισαν” τους γιατρούς. Αυτοί με τη σειρά τους, προκειμένου να μην μην βρεθούν υπόλογοι, “ξέχασαν την επιστήμη τους” (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας καταγγέλλων γιατρός) και αφέθηκαν “έρμαια στα παιχνίδια επικοινωνίας”. 

Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, υπήρξαν γιατροί στο εξωτερικό οι οποίοι δέχτηκαν πιέσεις και απειλές για την χρήση κορτιζόνης, καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις θέλησαν να παρουσιάσουν ένα συνολικό φάρμακο για τον νέο κορωνοϊό, αντί για μεμονωμένες θεραπείες των συμπτωμάτων του. 

Η Δεξαμεθαζόνη ΔΕΝ είναι το “μαγικό φάρμακο”

Αυτό που επισημαίνουν οι γιατροί με τους οποίους επικοινώνησε το emea, αλλά και το σύνολο της ιατρικής κοινότητας, η χορήγηση Δεξομεθαζόνης δεν είναι το “μαγικό φίλτρο” που θεραπεύει τον κορωνοϊό. 

Αντίθετα, η χρήση της ενδείκνυται σε ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι και αντιμετωπίζουν την πλήρη επίθεση του ιού. Η χρήση της δεξομεθαζόνης, αλλά και άλλων κορτιζονούχων φαρμάκων δεν μπορεί να γίνει γενικά από ασθενείς, ειδικά δε απαγορεύεται να χορηγηθεί σαν προληπτικό μέτρο για τον κορωνοϊό. 

Όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής μελέτες, ο κορωνοϊός έχει “χτυπήσει” πολλαπλάσιους ανθρώπους από όσους έχουν καταγραφεί επίσημα, οι οποίοι ήταν ασυμπτωματικοί. Το πρόβλημα σε όλο τον κόσμο εστιάζεται σε όσους βρίσκονται στις ΜΕΘ και είναι διασωληνωμένοι,, καθώς αυτοί είναι που βιώνουν την “πλήρη επίθεση” του ιού, ο οποίος είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αν είχε επιτραπεί στους γιατρούς να χορηγήσουν δεξομεθαζόνη στους ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ, τότε θα είχαν σωθεί περίπου το 1/3 των ασθενών που κατέληξαν από τον νέο κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ