Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να “σώσει” την Βρετανική οικονομία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις αρχές του επόμενου μήνα

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον Τζόνσον ανακοίνωσε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών “για να σωθεί η οικονομία”. Ξεκινά έτσι το μεγαλύτερο πολιτικό στοίχημα της πρωθυπουργίας του, καθώς ο ιατρικός κόσμος προειδοποιεί για ρίσκο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις αρχές του επόμενου μήνα, χαλαρώνοντας την καραντίνα που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι θέλει οι Βρετανοί να σταματήσουν να αισθάνονται ότι ζουν μέσα σε μια κρίση. Ήταν σαφής ότι αναλαμβάνει ο ίδιος πλήρως την ευθύνη για την απόφαση αυτή. Οι επιστήμονες από τη μεριά τους ήταν ξεκάθαροι για τους κινδύνους και προειδοποίησαν ότι ο ιός θα είναι στη Βρετανία τουλάχιστον έως το 2021.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα σε μια νέα εξάπλωση του ιού και τη ζημία που γίνεται στην οικονομία της Βρετανίας . Νωρίτερα την Τρίτη, στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν ότι τα δύο κύρια προγράμματα υποστήριξης της εργασίας έχουν μέχρι τώρα κοστίσει πάνω από 40 δισ. λίρες. Οι υπουργοί ανησυχούν για το πόσες από τις 9,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που υποστηρίζονται θα χαθούν μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Το μήνυμα του Τζόνσον ήταν σαφές: “Βγείτε από τα σπίτια σας και δαπανήστε. Είναι υπέροχο να βλέπεις τους ανθρώπους να ψωνίζουν ξανά”, είπε. “Ανυπομονώ να πάω σε μια παμπ ή ένα εστιατόριο. Οι άνθρωποι πρέπει να διασκεδάσουν”.

Την ίδια ώρα, επικεφαλής ιατρικών συλλόγων της Βρετανίας προειδοποίησαν τα πολιτικά κόμματα της χώρας ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν τοπικές εστίες του νέου κορωνοϊού και ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα.

“Αν και η μελλοντική μορφή της πανδημίας στην Βρετανία είναι κάτι δύσκολο να προβλεφθεί, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να υπάρξουν τοπικά ξεσπάσματα και ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα”, σημειώνουν.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση με την προειδοποίηση αυτή βρίσκονται ο Ντέρεκ Άλντερσον, που είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, ο Άντριου Γκόνταρντ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών και η Κάθριν Χέντερσον, η οποία είναι πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Εντατικολόγων.

“Πολλά στοιχεία της υποδομής που χρειάζεται για την αναχαίτιση του ιού αρχίζουν να τίθενται σε εφαρμογή, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές προκλήσεις”, σημειώνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ