ΗΠΑ: Η Κίνα μαγειρεύει τους αριθμούς σχετικά με τα νέα κρούσματα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει 158 κρούσματα της Covid-19 στο Πεκίνο από την προηγούμενη εβδομάδα,

Οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν “την αξιοπιστία” των αριθμών που έχουν ανακοινώσει οι αρχές της Κίνας σχετικά με τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος έκανε την επανεμφάνισή του στο Πεκίνο, ενώ ζήτησε να σταλούν “ουδέτεροι” παρατηρητές.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει 158 κρούσματα της Covid-19 στο Πεκίνο από την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το νέο ξέσπασμα της επιδημίας παραμένει “υπό έλεγχο”.

“Θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αριθμοί τους είναι πιο κοντά στην αλήθεια από όσο είχαμε παρατηρήσει στην Ουχάν και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όμως μένει να το δούμε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ανατολική Ασία, Ντέιβιντ Στίλγουελ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι λένε ψέματα για τον απολογισμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί συνολικά σχεδόν 83.300 κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 4.600 θάνατοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι το Πεκίνο απέκρυψε το πραγματικό εύρος και τη σοβαρότητα της επιδημίας, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της κινεζικής πόλης Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος πλέον έχει σκοτώσει περισσότερους από 450.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

“Όταν πρόκειται για αριθμούς, η αξιοπιστία είναι σημαντική. Και μόλις έχει χαθεί η αξιοπιστία, είναι πολύ δύσκολο να την ανακτήσουμε”, εκτίμησε ο Στίλγουελ επικαλούμενος “πολύ αξιόπιστες και μη πολιτικοποιημένες εκτιμήσεις που προέρχονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις”, σύμφωνα με τις οποίες θα ήτα απλώς “αδύνατο” ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι “δεκαπλάσιος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί” η εμπιστοσύνη προς την Κίνα θα ήταν “να δεχθεί την αποστολή ουδέτερων παρατηρητών που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι συνέβη ακριβώς” στην αρχή της επιδημίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε ξεκάθαρα το αίτημα για “διαφάνεια” κατά τις συνομιλίες του με τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιάνγκ Γιετσί την Τετάρτη στη Χαβάη.

Για ευρωπαϊκό στέλεχος γονιδιώματος κάνει λόγο η Κίνα

Από την πλευρά της η Κίνα δημοσίευσε τα στοιχεία του γονιδιώματος μετά από την πρόσφατη επανεμφάνιση του κορωνοϊού στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον κρατικό ιστότοπο Εθνικό Μικροβιολογικό Κέντρο Δεδομένων. Επίσης το Beijing News μετέδωσε ότι το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έστειλε τα στοιχεία του γονιδιώματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι βάσει των προκαταρκτικών εξετάσεων πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό στέλεχος του ιού.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Εθνικού Μικροβιολογικού Κέντρου Δεδομένων, τα στοιχεία του γονιδιώματος βασίζονται σε τρία δείγματα, δύο ανθρώπινα και ένα από το περιβάλλον, τα οποία συλλέχθηκαν στις 11 Ιουνίου.

Εκείνη την ημέρα αναφέρθηκαν στο Πεκίνο οι πρώτες μολύνσεις στην κοινότητα έπειτα από μήνες. Τις οκτώ ημέρες που έχουν περάσει από τότε συνολικά στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 183 κρούσματα τα οποία συνδέονται από την αγορά τροφίμων Σινφάντι.

“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των γονιδιακών και επιδημιολογικών ερευνών, ο ιός προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά είναι διαφορετικός από αυτόν που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Ζαν Γιονγκ αξιωματούχος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα. “Είναι πιο παλιός από τον ιό που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη”.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι τρόποι με τους οποίους ο ιός έφτασε στην Κίνα μπορεί να είναι πολλοί. “Μπορεί να ήταν κρυμμένος σε εισαγόμενα, κατεψυγμένα προϊόντα ή σε κάποιο σκοτεινό και υγρό περιβάλλον, όπως η αγορά Σινφάντι, όπου το περιβάλλον δεν απολυμάνθηκε”, έγραψε στο άρθρο ο Ζανγκ το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Κεντρικής Επιτροπής Πειθαρχίας.

Ο Βου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το στέλεχος του Πεκίνου είναι παρόμοιο με αυτό της Ευρώπη, αν και είχε προσθέσει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μεταδόθηκε από κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Ο ίδιος εξήγησε ότι τα στελέχη που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ