Προβλέψεις για ιστορική βουτιά της ολλανδικής οικονομίας φέτος

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, για να ανακάμψει με ανάπτυξη 3,3% το 2021

Η ολλανδική οικονομία αναμένεται να καταγράψει πρωτοφανή πτώση φέτος, καθώς οι προσπάθειες για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν ουσιαστικά στο “πάγωμα” μεγάλων περιοχών της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,4% φέτος, για να ανακάμψει με ανάπτυξη 3,3% το 2021, σύμφωνα με την CPB, σύμβουλο οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η CPB ανέφερε πως οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς παραμένει ασαφές το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και πόση ακριβώς ζημιά προκάλεσαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα οικονομικά lockdowns.

Μια νέα έξαρση των μολύνσεων τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμα χρονιά ύφεσης το 2021, σύμφωνα με τον σύμβουλο οικονομικής πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία θα εκτινάσσονταν και θα ξεπερνούσε το 10%.

Στο βασικό της σενάριο, που υποθέτει μια βραδεία ανάκαμψη που θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2020, η ανεργία ήδη αναμένεται να αυξηθεί στο 7% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δηλαδή να διπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2019.

Για να τονώσει την ανάκαμψη, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την επιτάχυνση των επενδυτικών της σχεδίων για την ενεργειακή μετάβαση και την κατασκευή κατοικιών, σύμφωνα με την CPB, αν και τα μέτρα οικονομικής στήριξης ήδη αναμένεται να οδηγήσουν σε έλλειμμα 8% φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ