Επική “γκάφα” από ΠΟΥ – Παίρνει πίσω όσα είχε δηλώσει για τους ασυμπτωματικούς

Oι δηλώσεις της Βαν Κέρχοφ προκάλεσαν παγκόσμια αναστάτωση και αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η ίδια δήλωσε ότι παρερμηνεύτηκαν

Με επίσημη δήλωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “παίρνει πίσω” την δήλωση ανώτερου αξιωματούχου του, με την οποία υποστηρίχθηκε πως όσοι είναι ασυμπτωματικοί στον ιό, τον μεταδίδουν σπάνια σε άλλους. 

Η συγκεκριμένη δήλωση που έγινε από την επιδημιολόγο Μαρία Βαν Κέρχοφ, μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων υγείας αλλά και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις περισσότερες χώρες, οι οποίοι έχουν βασίσει όλη την στρατηγική περιορισμού του ιού στην κοινωνική απομάκρυνση και στο γεγονός ότι άτομα χωρίς συμπτώματα μπορούν ακούσια να μεταδώσουν τον ιό. 

Όπως είναι φυσικό, οι δηλώσεις της Βαν Κέρχοφ προκάλεσαν παγκόσμια αναστάτωση και αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ η ίδια δήλωσε ότι παρερμηνεύτηκαν και αφορούσαν σχολιασμό τριών προκαταρκτικών επιστημονικών μελετών. 

Ωστόσο οι νέες της δηλώσεις δεν καθησύχασαν πολύ τους ειδικούς οι οποίοι ανησυχούν ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο θα μπορούσε να υπονομεύσει την έτσι και αλλιώς αμφιλεγόμενη εικόνα του Οργανισμού αυτή την περίοδο. 

“Ήταν ένα ατυχές περιστατικό στην μέση μια ήδη δύσκολης διαδρομής για τους περισσότερους εργαζόμενους στην υγεία” ανέφερε με δήλωση της η Ναχίντ Μπαντέλια, ιατρός μολυσματικών ασθενειών και διευθύντρια ιατρικής της Ειδικής Μονάδας Παθογόνων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η “γκάφα” αυτή του ΠΟΥ έρχεται σε μια κομβική στιγμή για τον Οργανισμό, καθώς οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ έχει ταχθεί εναντίον του οργανισμού, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι διακόπτει την χρηματοδότηση του. 

Η χθεσινές δηλώσεις από την μεριά του ΠΟΥ χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις παρατηρήσεις της Βαν Κέρκοφ ως απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια και εντελώς την αγορά και τα σχολεία σε όλη τη χώρα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ