Καθηγητής ιολογίας: Πιθανό τοπικό lockdown σε νησί – Ανησυχητικές εικόνες στη Μύκονο

"Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά"

Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε μπαρ της Μυκόνου εξέφρασε ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, υπογραμμίζοντας πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown εάν παρουσιαστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε νησί ή περιοχή με πολλά κρούσματα.

"Τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά" τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο καθηγητής ιολογίας τόνισε πως το καλοκαίρι αυτό θα είναι διαφορετικό και πως πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στην ιδέα.

"Όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα" απάντησε, απάντησε σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς "είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας".

Μάλιστα, ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

Όπως τόνισε η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και "μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία", ανέφερε.