Κορωνοϊός: Σημαντικά τα ερωτήματα σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη επισημαίνουν οι ειδικοί

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την έρευνα για τη δραστικότητα της υδροξυχλωροκίνης

Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet παίρνει αποστάσεις από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν “σημαντικά ερωτήματα” για το θέμα.

Η επιθεώρηση θέλει με τον τρόπο αυτόν “να ειδοποιήσει τους αναγνώστες ότι σοβαρά επιστημονικά ζητήματα επισημάνθηκαν στο Lancet σχετικά με την έρευνα αυτή, η οποία αποτελεί αντικείμενο ελεγκτικής διαδικασίας με πρωτοβουλία των συντακτών της, αναφέρει.

Η επισήμανση αυτή δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ υπό το σχήμα “expression of concern”, που αποτελεί επίσημη ειδοποίηση που χρησιμοποιείται από τις επιστημονικές επιθεωρήσεις για να επισημανθεί ότι μία μελέτη παρουσιάζει ενδεχομένως προβλήματα.

Αν και το “expression of concern”, δεν έχει την βαρύτητα των επιπτώσεων μίας απόσυρσης , δημιουργεί σε κάθε περίπτωση αμφιβολίες για τις επιστημονικές εργασίες στις οποίες αναφέρεται.

Η εν λόγω έρευνα οδήγησε σε ολόκληρο τον κόσμο στην διακοπή των κλινικών δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη, διότι συμπεραίνει ότι το φάρμακο δεν έχει επωφελή αποτελέσματα στους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19, και είναι πιθανόν να έχει και επιβλαβείς συνέπειες.

Αμφιβολίες σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου στο The Lancet και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ασθενών ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την έρευνα, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Σε ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου, δεκάδες επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο τονίζουν ότι η ενδελεχής εξέταση της έρευνας του Lancet προκαλεί “ ανησυχίες συνδεόμενες τόσο με την μεθοδολογία, όσο και με την ακεραιότητα των δεδομένων”.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την Surgisphere, που παρουσιάζεται ως εταιρεία ανάλυσης δεδομένων υγείας, με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα δέχθηκε επίσης την σφοδρή επίθεση των υπερασπιστών της υδροξυχλωροκίνης και πρώτου πρώτου του γάλλου ερευνητή Ντιντιέ Ραούλτ.

Αφού χαρακτήρισε την έρευνα “ανόητη” , δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε από “τεμπέληδες”.

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της έρευνας , ο δρ Mandeep Mehra και οι συνάδελφοί του, υπερασπίζονται την μελέτη τους.

“Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις εργασίες για την Covid-19 σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας”, δήλωσε στο AFP ένας από την ομάδα, ο Sapan Desai, επικεφαλής της Surgisphere.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ