Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη

Η κυβερνητική απόφαση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας από την υγειονομική καταιγίδα του κορωνοϊού

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Το μήνυμα αυτό στέλνει, με δήλωσή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια.

Η κυβερνητική απόφαση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας από την υγειονομική καταιγίδα του κορωνοϊού.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται να διατεθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις – 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια –, οι οποίες θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, εφόσον υποβληθούν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια προς τις Βρυξέλλες, στους τομείς αυτούς. Αποτελούν, έτσι, μια σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για το μέλλον σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί, μάλιστα, ότι εφόσον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κορυφής, θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου από τη χώρα μας, ο διοικητής επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με την εμπειρία που διαθέτει και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα που έχει μπροστά της.

Στέλνει επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα μετά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε, το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ύφεση 6% για το 2019 και ανάπτυξη 5,5% το 2020.

Η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα:

"Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον τελικά υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Κορυφής, αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφενός φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της ευρωζώνης, ένα πάγιο αίτημα των φιλευρωπαϊστών και υποστηρικτών της μεγαλύτερης ομοσπονδοποίησης.

Αφετέρου, παρέχει στην Ελλάδα μία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για να απορροφηθούν τα προτεινόμενα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέα κονδύλια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα έμπειρα στελέχη και τη συσσωρευμένη πείρα που διαθέτει και μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να υλοποιήσει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Ήδη οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν πιο αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθετεί πλέον ως βασικό σενάριο ρυθμό ανάπτυξης -6% φέτος και θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 5,5% για το 2021".