Σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας χωρίζεται η νησιωτική χώρα

το σύνολο των τουριστικών προορισμών αναμένεται να χωριστεί σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας

Σημαντικές αλλαγές στους τόπους αλλά και τον τρόπο υποδοχή των τουριστών στην Ελλάδα φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των μονίμων κατοίκων, στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, το σύνολο των τουριστικών προορισμών αναμένεται να χωριστεί σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας, με γνώμονα δύο κύρια κριτήρια:

  • την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα και
  • τη δυνατότητα τεστ για τον κορωνοϊό, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας προτεραιότητα έχει η ενίσχυση των εναέριων και θαλάσσιων μέσων διακομιδής, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη γρήγορη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Ειδικότερα, έως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμες πέντε “κάψουλες” αεροδιακομιδής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου και το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι τρεις ζώνες επικινδυνότητας στα νησιά

Σύμφωνα, πάντα, με τον “Ελεύθερο Τύπο”, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις ζώνες, αναλόγως της προσβασιμότητας των νησιών σε δομές Υγείας

  • Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – “χαμηλού κινδύνου”): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.
  • Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – “μετρίου κινδύνου”): Εδώ εντάσσονται νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες Covid-19 όπως η Σαντορίνη και η Ρόδος αλλά και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Για τη συγκεκριμένη ζώνη έχουν ήδη δεσμευτεί από την πρώτη φάση της επιδημίας περίπου 550 κλίνες ειδικά για περιστατικά με λοίμωξη Covid-19, όπως είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
  • Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – “υψηλού κινδύνου”): Σ’ αυτή εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Πώς θα γίνονται τα τεστ

Παράλληλα, σε τρία επίπεδα θα γίνεται και ο μοριακός έλεγχος σε ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο σχεδιασμός θα συνδέεται με την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας, ενώ σε αρκετά νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες Covid-19 αναμένεται να τοποθετηθούν αναλυτές για έλεγχο. Πρόκειται για μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας (ένα τεστ την ώρα), για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα.

Τα τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά θα διενεργούνται από τις πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ, οι οποίες από τη Δευτέρα θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ