Moody’s: Η Ευρώπη “βάζει πλάτη” στις ελληνικές τράπεζες – που θα κυμανθεί η ύφεση

Η Moody’s βλέπει ύφεση πάνω από 5% φέτος και επισημαίνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης απέτρεψαν τον “εφιάλτη” των νέων κόκκινων δανείων

Παρά τις πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών λόγω των επιπτώσεων του lockdown, η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα αντισταθμίσει την πίεση. Αυτά εκτιμάει η Moody’s στην έκθεση της για τις ελληνικές τράπεζες και την προοπτική τους, στην οποία επίσης κάνει προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ στις 14 Μαΐου, η Moody’s επισημαίνει ότι διαφαίνεται μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, από την αρχή της χρονιάς. Τα προγράμματα της ΕΚΤ προσφέρουν φθηνή χρηματοδότηση σε όλες τις ευρωτράπεζες, αλλά τον Απρίλιο η κεντρική τράπεζα επέτρεψε να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρότι δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα.

Οι τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και αυτό θα τις βοηθήσει να μετριάσουν τις πιέσεις στην κερδοφορία από την πανδημία, η οποία περιορίζει τις δυνατότητες για ευκαιρίες χρηματοδότησης, διαβρώνει τις προμήθειες, οδηγεί σε μικρότερα κέρδη από το trading και δημιουργεί δυνητικές ζημιές στις επενδύσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο ή περίπου 8% του συνολικού ενεργητικού, από 12,4 δισ. τον Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ ή 3% του ενεργητικού τον Δεκέμβριο του 2019. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σημειώνει η Moody’s, επέτρεψε στις τράπεζες να αυξήσουν τη χρηματοδότηση από τα LTROs, η οποία προσφέρεται με επιτόκιο -0,5% για τις εμπορικές τράπεζες.

Πιστεύουμε ότι η αυξημένη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ συνοδεύτηκε από μείωση της χρηματοδότησης μέσω repos στη διατραπεζική, η οποία ήταν περίπου 13,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 για τις έξι τράπεζες που παρακολουθεί ο οίκος (οι τέσσερις συστημικές, η Attica και η Παγκρήτια).

Το κόστος χρηματοδότησης μέσω repos αυξήθηκε γιατί διευρύνθηκε το spread λόγω πανδημίας. Το κόστος των LTROs (-0,5%) σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων σε περίπου 145 δισ. τον Μάρτιο, με κόστος οριακά υψηλότερο του 0,3%, θα στηρίξει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, εκτιμά ο οίκος.

Ύφεση πάνω από 5% για το 2020

Η Moody’s βλέπει ύφεση πάνω από 5% φέτος, μετά το σχεδόν δίμηνο lockdown και τις πιέσεις στον τουρισμό, που προσφέρει περίπου το 12% του ΑΕΠ. Έτσι, περιμένει η κερδοφορία του κλάδου να πιεστεί.

Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο και τα περιθώρια των τραπεζών θα παραμείνουν πιεσμένα από τη μείωση των δανείων και τα πολύ χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο η Moody’s θεωρεί ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να εισπράττει τόκους παρά τα μέτρα ελάφρυνσης των δανειοληπτών από την κυβέρνηση, η οποία πάγωσε τις πληρωμές δόσεων κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι παραμένουν υψηλές οι ανάγκες για προβλέψεις έναντι δανείων θα βαρύνει επίσης στην κερδοφορία, αν και οι κινήσεις των αρχών επέτρεψαν στον κλάδο να μην κατηγοριοποιήσει τα δάνεια που επηρεάστηκαν λόγω πανδημίας ως NPEs.

Η πλήρης εξόφληση του ELA, τον Μάρτιο του 20219, συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια, το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά. Δεν περιμένουμε μεγάλη μείωση των καταθέσεων φέτος, καταλήγει η Moody’s, καθώς μια μείωση των εταιρικών, λόγω της κρίσης, θα αντισταθμιστεί από διεύρυνση των καταθέσεων λιανικής, λόγω της πεσμένης κατανάλωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ