Θλιβερό ρεκόρ για την Σουηδία, έχει τους περισσότερους κατά κεφαλή θανάτους στην Ευρώπη

η Σουηδία την εβδομάδα που μας πέρασε είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλή θανάτων σε όλη την Ευρώπη. 

Μετά την θλιβερή διαπίστωση που έκανε η ίδια η χώρα, ότι δηλαδή απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους της από τον νέο κορωνοϊό, τα καινούργια νέα “γκρεμίζουν” σχεδόν ολοκληρωτικά το αφήγημα που είχε φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια η Σουηδία. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Σουηδία την εβδομάδα που μας πέρασε είχε τον μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλή θανάτων σε όλη την Ευρώπη. 

Η χώρα επέλεξε κρατήσει ανοιχτές τις δομές της και να μην προχωρήσει σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Δεν έκλεισε σχολεία, εστιατόρια και άλλα μέρη που ο κόσμος θα μπορούσε να συρρεύσει μαζικά και προτίμησε να ακολουθήσει την λογική της ανοσίας της αγέλης. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, όλη την προηγούμενη εβδομάδα να έχει κάθε μέρα 6,25 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ξεπερνώντας ακόμα και την Βρετανία (η οποία για ένα διάστημα είχε γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας) η οποία είχε 5,75 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 

Μέχρι στιγμής, η Σουηδία έχει 30.799 κρούσματα του νέου κορωνοϊού με 3.743 καταγεγραμμένους θανάτους, κι ενώ οι αριθμοί δείχνουν “μικροί” δεν λένε όλη την αλήθεια. Η Σουηδία είναι μια πιο αραιοκατοικημένη χώρα σε σχέση με άλλες και θεωρητικά οι αποστάσεις ανάμεσα στις κοινότητες θα έπρεπε να υποστηρίξουν το “πείραμα” της κυβέρνησης της χώρας. 

Το κακό παράδειγμα της Σουηδίας έχει προβληματίσει και τους πολιτικούς της απέναντι όχθης του Ατλαντικού, σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν την οικονομία τους. “Νομίζω πρέπει να κοιτάξουμε το απαράδεκτο αποτέλεσμα των αποφάσεων της Σουηδίας πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων” αναφέρθηκε στη βουλή της χώρας ενώ ακόμα και ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να αναφερθεί στο θέμα.

“Η Σουηδία πληρώνει το βαρύ τίμημα της επιλογής να μην προχωρήσει σε lockdown. Στις ΗΠΑ πήραμε τη σωστή απόφαση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ