Οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό δεν συνεχίζουν να μολύνουν

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας εξέτασαν 285 πρώην ασθενείς, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά την ανάρρωσή τους,

Αισιόδοξα για την πορεία του κορωνοϊού είναι τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης από τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με την οποία ασθενείς που εξακολουθούν να βρίσκονται θετικοί στον ιό και μετά την ανάρρωσή τους, πιθανότατα δεν είναι πλέον ικανοί να μεταδώσουν την ασθένεια.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας εξέτασαν 285 πρώην ασθενείς, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά την ανάρρωσή τους, όπως είχε άλλωστε δείξει προηγούμενο τεστ, αναφέρει το Bloomberg.

Η εξέτασή τους έδειξε ότι οι αποκαλούμενοι επανα-θετικοί (re-positive) ασθενείς δεν κατάφεραν να μεταδώσουν τη μόλυνση ενώ τα δείγματα του ιού που πάρθηκαν από αυτούς δεν μπορούσε να μεγαλώσουν με την καλλιέργεια, γεγονός που δείχνει ότι οι ασθενείς πλέον απέβαλλαν μη μολυσματικά ή νεκρά τμήματα του ιού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη Δευτέρα, αποτελούν μια θετική εξέλιξη ενόψει της άρσης των περιορισμών, στις οποίες προχωρούν πολλές χώρες καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από ασθένεια που έχει μολύνει περισσότερους από 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έρευνα συμπεραίνει ότι όσοι κόλλησαν τον ιό και ανάρρωσαν δεν αποτελούν κίνδυνο για τη διάδοσή του κατά τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ήδη οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πιθανότερη εξήγηση για την επαναδιάγνωση των ασθενών που ανάρρωσαν κρύβεται σε μια αδυναμία των διαγνωστικών τεστ, τα οποία κάποιες φορές ίσως ανιχνεύουν μέσα στο σώμα τα νεκρά πια σωματίδια του ιού SARS-CoV-2. Η μέχρι στιγμής συναίνεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι ότι δεν πρόκειται για επαναλοίμωξη, αλλά ότι τα νέα τεστ βγαίνουν ψευδώς θετικά.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις έρευνες, οι Αρχές της Νότιας Κορέας έχουν αναθεωρήσει τα πρωτόκολλα υγείας, λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία ή το σχολείο τους, μετά την ανάρρωσή τους από τον κορωνοϊό και αφού έχει περάσει το ενδεδειγμένο διάστημα καραντίνας.

Μερικοί ασθενείς με κορωνοϊό έχουν διαγνωστεί ξανά θετικοί στον ιό έως και 82 ημέρες μετά την μόλυνση. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που υποβλήθηκαν σε τεστ αίματος βρέθηκαν αντισώματα κατά του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ