Τι γίνεται τελικά με τον ιό και τη ζέστη; Ο Νίκος Σύψας και επιστήμονες του Πρίνστον απαντούν

Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κορωνοϊών και της γρίπης

Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί επιστήμονες έχουν εκτιμήσει πως ο νέος κορωνοϊός ίσως εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι οι πολίτες που πιστεύουν πως τον σκοτώνει.

Τώρα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, καθώς και ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον υποστηρίζουν ότι η ζέστη δεν είναι ικανή να σκοτώσει τον ιό.

Ο κ. Σύψας από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι “Η ζέστη δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό”.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως “Ο ιός επιβιώνει πολύ λιγότερο όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω σπό 25 βαθμούς, αλλά δεν σκοτώνεται. Συνεχίζει να μεταδίδεται”.

Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημείωσε δύο βδομάδες μετά την κάθε άρση μέτρων θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα, ενώ επισημαίνει πως όλες οι ευπαθείς ομάδες πρέπει τον Οκτώβριο να εμβολιαστούν για την γρίπη ώστε για να μπορούν να επικεντρωθούν στο νέο κορωνοϊό.

Από τη μεριά τους, οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον, σε έρευνα τους που δημοσίευσαν τη Δευτέρα, στο επιστημονικό περιοδικό Science, τονίζουν ότι η ζέστη του καλοκαιριού δεν θα σώσει από μόνη της το βόρειο ημισφαίριο από την πανδημία.

Στατιστικές έρευνες που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες εντόπισαν μια κάποια σχέση μεταξύ του κλίματος και της επιδημίας: όσο περισσότερη ζέστη και υγρασία υπάρχει, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

Όμως οι εκτιμήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές, ενώ ουσιαστικά αγνοούμε τη βιολογική σχέση μεταξύ του κλίματος και του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την covid-19.

Τα μοντέλα που δημοσιεύθηκαν στο Science δεν αντικρούουν τα προηγούμενα ευρήματα, όμως τα θεωρούν αμελητέα προς το παρόν.

“Προβλέπουμε ότι τα πιο ζεστά και υγρά κλίματα δεν θα καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού στα αρχικά στάδια της πανδημίας”, εξήγησε η βασική συντάκτρια της έρευνας Ρέιτσελ Μπέικερ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πρίνστον.

Η ζέστη και κυρίως η υγρασία παίζουν ρόλο στην εξάπλωση άλλων κορωνοϊών και της γρίπης, όμως αυτοί οι παράγοντες μοιάζουν να έχουν μικρή επίπτωση στην εξέλιξη του νέου κορωνοϊού σε σχέση με έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό: τη μικρή συλλογική ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν προβληθεί παραμένει αρκετά μεγάλος ώστε να διασφαλίζει τη γρήγορη μετάδοση της covid-19.

“Ο ιός θα εξαπλώνεται γρήγορα, όποιες κι αν είναι οι κλιματικές συνθήκες”, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Απουσία εμβολίου ή θεραπείας, ο νέος κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μολύνει σταδιακά ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μόνο αφού συμβεί αυτό, θα μπορέσει να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως οι άλλοι κορωνοϊοί.

“Οι άλλοι ανθρώπινοι κορωνοϊοί, όπως αυτός που προκαλεί το συνάχι, εξαρτώνται πολύ από εποχικούς παράγοντες και εξαπλώνονται κυρίως τον χειμώνα”, δήλωσε ο καθηγητής Μπράιαν Γκρένφελ.

“Αν, όπως είναι πιθανό, ο νέος κορωνοϊός είναι επίσης εποχικός, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα μετατραπεί σε χειμερινό ιό εφόσον γίνει ενδημικός στον πληθυσμό”.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε πολλά σενάρια για τον SARS-CoV-2 βάσει των όσων έχουν παρατηρηθεί για τον ιό της γρίπης και δύο γνωστούς κορωνοϊούς που προκαλούν το συνάχι, προσομοιώνοντας τι θα συμβεί σε διαφορετικές περιοχές της Γης, με διαφορετικές θερμοκρασίας και επίπεδα υγρασίας.

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι τροπικές περιοχές και οι περιοχές με ισημερινό κλίμα θα πρέπει να προετοιμαστούν για σοβαρές επιδημίες και ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν θα περιορίσουν την εξάπλωση των μολύνσεων”, κατέληξαν οι ερευνητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ