Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από Τραμπ: Παίρνει υδροξυχλωροκίνη γιατί έτσι του είπαν κάποιοι άγνωστοι!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε την επιστολή ενός γιατρού, τον οποίο δεν γνωρίζει, ο οποίος του έγραψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει καλό. 

Κάθε μέρα που περνάει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται λες και προσπαθεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ ανευθυνότητας. Σε συνέντευξη του χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι παίρνει καθημερινά δόσεις υδροξυχλωροκίνης, ένα φάρμακο που εδώ και καιρό θεωρείται ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό, ακόμη και όταν ιατροί εμπειρογνώμονες, ακόμα και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και προειδοποιούν για πιθανές επιβλαβείς παρενέργειες.

Μιλώντας σε μια συνάντηση με στελέχη της εστίασης, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι άρχισε να παίρνει το φάρμακο κατά της ελονοσίας, μετά από διαβούλευση με τον γιατρό του Λευκού Οίκου, αν και απέφυγε να βεβαιώσει ότι όντως ο γιατρός του είχε πραγματικά συστήσει το φάρμακο. 

Όπως είπε ο Ντ. Τραμπ, ξεκίνησε να παίρνει υδροξυχλωροκίνη “πριν από μερικές εβδομάδες”, ενώ αργότερα δήλωσε ότι το έπαιρνε κάθε μέρα για 10 περίπου μέρες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να προωθήσει την χρήση της υδροξυχλωροκίνης σαν φάρμακο για τον κορωνοϊό, με μια προσήλωση η οποία έχει από την πρώτη στιγμή εγείρει αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των γιατρών. 

Όπως έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει σε επίσημες συνεντεύξεις τύπου ο Ντ. Τραμπ, το θεωρεί ασφαλές και προτείνει οι ασθενείς με κορωνοϊό να το δοκιμάσουν καθώς “δεν έχουν τίποτα να χάσουν αν το κάνουν”. Οι παραινέσεις για την χρήση της υδροξυχλωροκίνης έχουν συναντήσει αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο, καθώς το φάρμακο αυτό για την ελονοσία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, ενώ έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι είναι αναποτελεσματικό ενάντια στον Covid-19. 

Ο πρόεδρος Τραμπ, δήλωσε πως δεν έχει εκτεθεί στον ιό και πως ξεκίνησε να παίρνει το φάρμακο γιατί πολλοί άνθρωποι του στέλνουν γράμματα και του λένε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει καλό στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Επικαλέστηκε μάλιστα και την επιστολή ενός γιατρού, τον οποίο δεν γνωρίζει, ο οποίος του έγραψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο κάνει καλό. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν έχει στοιχεία για την δράση του φαρμάκου, ο πρόεδρος Τραμπ, παρέθεσε τις επιστολές αγνώστων που υποστηρίζουν ότι κάνει καλό, σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά ευρήματα. 

Φάρμακο για άλλη αρρώστια

Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε να διαφημίσει την υδροξυχλωροκίνη, πριν από περίπου δύο μήνες καθώς ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε να “χτυπάει” τις ΗΠΑ και την οικονομία της χώρας. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων αλλά και τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με την χρήση του φαρμάκου για ασθενείς με κορωνοϊό. Υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις και οδηγίες η υδροξυχλωροκίνη να χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία και κλινικές δοκιμές, επειδή μπορεί να έχει παρενέργειες που προκαλούν ακόμα και θάνατο. 

Μέσα στις παρενέργειες περιλαμβάνονται και καρδιακά προβλήματα, ειδικά αν συνδυάζεται με αζιθρομυκίνη ή άλλα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά. 

Ο πρόεδρος Τραμπ, σύμφωνα με τα ιατρικά του αρχεία έχει ένα μικρό καρδιακό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την χρήση του φαρμάκου. Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ή την πρόληψη της ελονοσίας και για τη θεραπεία αυτοάνοσων παθήσεων όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η χρήση της υδροξυχλωροκίνης, έχει τέλος προκαλέσει και την αντίδραση του ειδικού λοιμωξιολόγου και συμβούλου του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη αντιδράσει με τις προτροπές του Ντόναλντ Τραμπ για τη χρήση της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ