Νέο “κεφάλαιο” απο Δευτέρα: Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν τις πόρτες τους

Σήμερα, Κυριακή, ανοίγουν τις πόρτες τους για τους πιστούς και οι εκκλησίες, όπου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα διατήρηση αποστάσεων.

Ένα ακόμη βήμα προς τη "νέα πραγματικότητα" κάνει τη Δευτέρα η Ελλάδα, καθώς από την 18η Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις, επιστρέφουν στις σχολικές και φροντιστηριακές τάξεις οι μαθητές του γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου ενώ τις πόρτες τους ανοίγουν και αρκετές άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Η τρίτη φάση του σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα –μια διαδικασία που από την αρχή της πανδημίας κυβερνητικά στελέχη προειδοποιούν πως θα είναι μακρόσυρτη- γίνεται με βάση αυστηρούς κανόνες ενώ προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων που έχουν οριστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Σήμερα, Κυριακή, ανοίγουν τις πόρτες τους για τους πιστούς και οι εκκλησίες, όπου θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα διατήρηση αποστάσεων.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από τη σταδιακή άρση του lockdown, οδήγησαν χθες και στην απόφαση για άνοιγμα της εστίασης μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου αντί της 1ης Ιουνίου.

Η κυβέρνηση ζήτησε το Σάββατο από τους λοιμωξιολόγους να εξετάσουν το σενάριο αυτό και μετά από το "πράσινο φως" της υγειονομικής αυτής επιτροπής ανακοινώθηκε το άνοιγμα της εστίασης.

Οι αυστηροί κανόνες που θα ισχύσουν αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση.

Ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και outlet. Με βάση τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το καταναλωτικό κοινό για τους κοινόχρηστους χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων.

Ακόμη, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων και εφόσον η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενης σκάλας δεν επιτρέπεται η χρήση ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Στα μέτρα προστασίας προβλέπεται ότι πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων, και ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Ειδικότερα σε ένα κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 18 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες). Κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 50 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα για την επιφάνεια έως τα 20 τ.μ.+3 άτομα για την επιφάνεια από τα 20 τμ έως τα 50 τμ, δηλαδή 7 συνολικά άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Για κατάστημα εμβαδού κυρίως χώρου 130 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα για την επιφάνεια έως τα 100 τ.μ. + 2 άτομα για την επιφάνεια από 100 έως 130 τ.μ., συνολικά 14 άτομα εργαζόμενοι και πελάτες. Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας θα ξεκινά στις 10 π.μ. ενώ προβλέπεται η διεύρυνση του κατά περίπτωση.

Ποιες άλλες δραστηριότητες επανεκκινούν

Εκτός από το λιανικό εμπόριο επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:

- Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

- Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

- Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι.

Κανόνες για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσίες

Για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οι υγειονομικοί κανόνες είναι οι εξής:

- Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα

- Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων

- Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό.

- Γάντια μίας χρήσης για τους εργαζόμενους.

- Ωράριο λειτουργίας καθημερινών (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 10 μ.μ., Σάββατο: 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

- Έως 20 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα, προσωπικό και πελάτες

- Από 20-100 τ.μ. επιτρέπονται 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τμ

- Άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμ

- Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Στα Ζωολογικά Πάρκα και τους Βοτανικούς Κήπους προβλέπεται:

- Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

- Ισχυρή σύσταση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

- Δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Επιστροφή στα σχολεία για Γυμνάσια και Α' και Β΄ Λυκείου
Την Δευτέρα επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.

Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

Στις 18 Μαΐου μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. Επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Τι θα ισχύει:

-Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα

- Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση

- Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων

- Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.

Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις

Σημειώνεται πως από την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα πρώτα δρομολόγια πλοίων προς Κρήτη.

Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις και στην Εύβοια, μετά από διευκρινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επίσης, ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας.

Οδηγίες για τις μετακινήσεις με λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

  • Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
  • Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
  • Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Αεροπορικά ταξίδια

  • Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
  • Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
  • Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
  • Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
  • Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.