Ανησυχίες στην Ευρώπη για τη “μόχλευση” της Intrum

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η πώληση «κόκκινων» δανείων από τον τραπεζικό τομέα επέτρεψαν σε εταιρείες όπως η Intrum να προχωρήσουν σε αθρόα λήψη δανείων τα τελευταία χρόνια

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους επενδυτές μετά από επαναγορές μετοχών σε μια περίοδο που η αγορά προσπαθεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικά των περιοριστικών μέτρων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Intrum δαπάνησε 50 εκατ. δολάρια για επαναγορές μετοχών στο πρώτο τρίμηνο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές της Lucror Analytics.

Οι επενδυτές ρώτησαν επανειλημμένα τη διοίκηση γιατί η εταιρεία προέβη σε επαναγορές μετοχών το πρώτο τρίμηνο, όταν “η διατήρηση ρευστότητας θα έπρεπε να είναι η πρώτη της προτεραιότητα”, ανέφεραν οι αναλυτές.

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η πώληση “κόκκινων” δανείων από τον τραπεζικό τομέα επέτρεψαν σε εταιρείες όπως η Intrum να προχωρήσουν σε αθρόα λήψη δανείων τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου, η μόχλευση της Intrum παραμένει σε “επικίνδυνα υψηλά επίπεδα” σύμφωνα με αναλυτές της Handelsbanken.

Την Τετάρτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο λόγος του καθαρού χρέους προς τα EBITDA ανήλθε στο 4,5, ενώ μετέθεσε τον στόχο της μείωσης του στο 2,5 με 3,5 στο 2022 από 2020.

H S&P υποβάθμισε την Intrum σε “BB” από “BB+” τον περασμένο μήνα και προειδοποίησε για περαιτέρω υποβάθμιση. H Fitch αναθεώρησε επίσης το outlook της αξιολόγησης της Intrum σε αρνητικό.

“Με ένα CDS spread να υπερβαίνει τις 1.100 μονάδες βάσης και αρνητικά outlook από τους οίκους αξιολόγησης, αναμένουμε ότι το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί” σημείωσαν οι αναλυτές της Handelsbanken.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ