Οι μεγάλες χώρες “τυφλώθηκαν” από αλαζονεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Αυστρία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης που επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού της δημόσιας ζωής

 Η αλαζονεία τύφλωσε τις μεγάλες χώρες, όσον αφορά τους κινδύνους του κορωνοϊού και προκάλεσε καθυστερήσεις, που τις οδήγησαν σε μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας, δήλωσε η σύμβουλος της αυστριακής κυβέρνησης, που της πιστώνεται η επιτυχημένη στρατηγική της Αυστρίας κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Antonella Mei-Pochtler, πρώην ανώτερο στέλεχος της συμβουλευτικής BCG, δήλωσε ότι η πρόωρη απόφαση της Αυστρίας για "κλείδωμα" της δημόσιας ζωής ήταν κρίσιμη για να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19.

Η στρατηγική της κυβέρνησης διαμορφώθηκε, αφότου μία μικρή ομάδα στην ομοσπονδιακή καγκελαρία συμβουλεύτηκε νοσοκομεία, γιατρούς και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου.

"Είμαστε μία μικρή χώρα, αλλά μπορούμε να μάθουμε από όλους και δεν πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα", δήλωσε σε συνέντευξη της στους FT.

"Υπάρχει μία έμφυτη αλαζονεία των μεγάλων χωρών, πιστεύουν ότι καμία άλλη χώρα δεν είναι σαν αυτές… οι μικρές χώρες τείνουν να μαθαίνουν πολλά περισσότερα η μία από την άλλη. Είμαστε πιο ανοιχτοί, κοιτάμε δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω", πρόσθεσε.

Την Κυριακή, το αυστριακό υπουργείο Υγείας ανέφερε μόλις 39 νέες περιπτώσεις Covid-19. Συνολικά, η χώρα είχε 15.531 κρούσματα, με 596 θανάτους σε διάστημα δύο μηνών. Ήταν λιγότεροι από όσους ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο το Σάββατο.

Η Αυστρία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών της Ευρώπης που επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού της δημόσιας ζωής. Η χώρα απαγόρευσε τις μεγάλες συγκεντρώσεις στις 10 Μαρτίου και μπήκε σε πλήρες lockdown στις 16 Μαρτίου.

Η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση και τους κρατικούς Θεσμούς ήταν επίσης παράγοντες επιτυχίας της Αυστρίας, δήλωσε η κ. Mei-Pochtler