Προς έγκριση στις ΗΠΑ η ρεμντεσιβίρη ως φάρμακο για τον κορωνοϊό

Όσοι έλαβαν ρεμντεσιβίρη ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19 σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 που χρειάστηκαν, όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μεγάλης κλινικής μελέτης στις ΗΠΑ, η ρεμντεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών από τη νόσο Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει, άμεσα, ότι χορηγεί κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη της εταιρείας Gilead Sciences για να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι σε δηλώσεις του, σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι “τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμντεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη”. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA”.

Τα αποτελέσματα της προκαταρτικής μελέτης

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμντεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έλαβαν ρεμντεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.

Δοκιμή και θνησιμότητα

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμντεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμντεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.

Ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμντεσιβίρη.

“Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο”, είπε σχετικά ο Άνθονι Φάουτσι.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο”, πρόσθεσε ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι.

Σύμφωνα με τον Άνθονι Φάουτσι, η ρεμντεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η “στάνταρ” θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ