Κορωνοϊός: Νέο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του ιού με ακρίβεια 99%

Το συγκεκριμένο τεστ, που μπορεί να καθορίζει άμεσα και με αξιοπιστία ποιος έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ακόμα κι αν ήταν ασυμπτωματικός, εγκρίθηκε πρόσφατα από τις ευρωπαϊκές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Abbott.

Ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ (rapid test) για την ανίχνευση του κορωνοϊού με ακρίβεια 99% έλαβε έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και πιστοποιήθηκε για την κυκλοφορία του στην Ε.Ε. και την Μεγ.Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρείας Abbott

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων που αναγνωρίζει τις ανοσοσφαιρίνες Γ (IgG), δηλαδή ένα αντισωμικό ισότοπο που χρησιμοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την ειδική αναγνώριση των αντιγόνων.

Οι ανοσοσφαιρίνες Γ παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα ως μεμβρανικές πρωτεΐνες, οι οποίες λειτουργούν ως υποδοχείς του Β λεμφοκυττάρου για τα αντιγόνα, μετά την μόλυνση του οργανισμού από τον κορωνοϊό και παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα για μήνες – ενδεχομένως και χρόνια – μετά την αρχική μόλυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Abbott, οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι έχει ακρίβεια 99% και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία παρέχοντας αποτελέσματα με ακρίβεια σχεδόν 99,9% σε δειγματοληψίας 14 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

‘Οσον αφορά σε ασυμπτωματικά άτομα, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 99%.

Το συγκεκριμένο τεστ θα παράγεται στην Ευρώπη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Μεγ.Βρετανία με εξοπλισμό για την διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό ενώ η διανομή του τεστ σε όλες τις χώρες θα ξεκινήσει άμεσα, με στόχο ως το τέλος Μαΐου να υπάρχουν εκατομμύρια διαθέσιμες μονάδες σε κάθε χώρα της Ευρώπης.

«Η Abbott επικεντρώθηκε στην προσπάθεια μαζικής παραγωγής τεστ για τον COVID-19 όσο πιο γρήγορα ήταν δυνατόν για να βοηθήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να προμηθεύσουμε τις ευρωπαϊκές αγορές με τεστ αντισωμάτων άμεσα καθώς θα βοηθήσουν τις χώρες να κατανοήσουν ποιος είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, προσφέροντας αξιοπιστία στα επίσημα στοιχεία για την πανδημία και παρέχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα εθνικά συστήματα ελέγχων καθώς επιστρέφουμε πίσω στην καθημερινότητα. Συνεργαζόμαστε με τους Εθνικούς Οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τους κρατικούς φορείς υγείας και ιδιωτικά εργαστήρια τόσο στην Μεγ. Βρετανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να διασφαλίσουμε πως το τεστ αυτό θα είναι διαθέσιμο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα», δήλωσε ο Μάικ Κλέϊτον, γενικός διευθυντής του τομέα διαγνωστικών μέσων της Abbott στην Ευρώπη σε Βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ