Αυτά θα πει απόψε στο διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη της υπομονής για να μην “γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε”

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και το κράτος σε συνεννόηση με τους ειδικούς επιστήμονες ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, το επικοινωνιακό κομμάτι έχει διαχειριστεί σχεδόν άψογα από την κυβέρνηση. 

Κάθε απόγευμα, η ενημέρωση από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά καθηλώνουν τους Έλληνες στις τηλεοράσεις τους, ενώ η σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση από τον πρωθυπουργό έχει επίσης αποδειχτεί κύριο τμήμα της ενημέρωσης για την πορεία της χώρας. 

Το αποψινό διάγγελμα του πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα βγει σταδιακά από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και το πως θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η επανεκκίνηση της οικονομίας. 

ΟΙ δύο βασικές λέξεις γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού, είναι “Υπομονή” και “Προσεκτικά”. Όπως αναμένεται ο πρωθυπουργός θα τονίσει με κάθε τρόπο πως η άρση της κυκλοφορίας θα γίνει σταδιακά με σκοπό να εξετάζονται οι επιπτώσεις στην εξάπλωση της πανδημίας και πως ανά πάσα στιγμή που φανεί ότι υπάρχει έξαρση της, τα μέτρα αυτά θα αναβληθούν και θα ενεργοποιηθεί ξανά ο περιορισμός της κυκλοφορίας. 

Λίγη ώρα μετά, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υποδομών, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αναλύσουν τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την επιστροφή στην κανονικότητα σε τρεις χρονικές περιόδους, ανάλογα με το την κρισιμότητα και την σημασία τους, αλλά κυρίως ε το ποσοστό έκθεσης στον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού. 

Ο οδικός χάρτης της εξόδου απ΄το σπίτι

Την εβδομάδα μετά την Πρωτομαγιά, την οποία ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε υψηλής ευθύνης και ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων ανάλογα με αυτά του Πάσχα, θα σηκώσουν ρολά τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Τα μηνύματα προς το “13033” και τα έντυπα για τις μετακινήσεις θα πάψουν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας από τις πρώτες ημέρες άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σταδιακά θα… ανάψει πράσινο φως για τις μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια, αλλά όχι προς τις νησιωτικές περιοχές.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 11 Μαΐου, θα γυρίσουν στις τάξεις τους οι μαθητές της τρίτης Λυκείου. Το βασικό σενάριο για τις υπόλοιπες τάξεις θέλει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, να επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου. Σε ότι αφορά στα δημοτικά, το… κουδούνι θα χτυπήσει την 1η Ιουνίου (εξετάζεται η παράταση της σχολικής χρονιάς).

Την 1η Ιουνίου, αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, με αυστηρούς κανόνες, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Έμφαση θα δοθεί στο μήνυμα…τραπεζάκια έξω. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, με το βάρος να πέφτει στην ειδική συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρξει με τους δήμους για την προσωρινή επέκταση των αδειών.

Τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξουν τα εποχικά καταλύματα και θα υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών προς τα νησιά, με στόχο την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Με “δόσεις” στη δουλειά

Ένας από τους μεγάλους πονοκέφαλους της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι επίσης η σταδιακή επιστροφή στην εργασία και η χρήση των ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται οι δημόσιοι υπάλληλοι έχει κανονιστεί να προσέρχονται σε τρεις φάσεις στις υπηρεσίες τους προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. 

Τέλος, και σύμφωνα με όσα φέρεται να έχει προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, η σταδιακή προσέλευση εργαζόμενων για την αποφυγή συγχρωτισμού θα επεκταθεί και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την προσέλευση να “σπάει” ανάμεσα στις επτά και τις εννέα το πρωί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ