Η Γερμανία σύμφωνη με την προσέγγιση Apple-Google για εντοπισμό επαφών ασθενών κορωνοϊού

Η Γερμανία άλλαξε τελικά γνώμη ως προς τον ποιο τύπο τεχνολογίας smartphone θέλει να χρησιμοποιήσει για να εντοπίζει τις μολύνσεις κορωνοϊού, στηρίζοντας την προσέγγιση που υποστηρίζουν η Apple, η Google αλλά και ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπουργός της Καγκελαρίας, Helge Braun και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, δήλωσαν στην Welt am Sonntag πως το Βερολίνο θα υιοθετήσει μια «αποκεντρωμένη» προσέγγιση στον ψηφιακό εντοπισμό επαφών, εγκαταλείποντας έτσι μια εναλλακτική που είχε αναπτυχθεί στη Γερμανία.

Τα έθνη σπεύδουν να αναπτύξουν εφαρμογές για να εκτιμήσουν σε κλίμακα τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από Covid-19, καθώς η αλυσίδα των μολύνσεων αποδεικνύεται δύσκολο να σπάσει, εκτός των άλλων, επειδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει ως καλύτερη προσέγγιση τις μικρής εμβέλειας «χειραψίες» μεταξύ των Bluetooth των συσκευών, ωστόσο διαφέρουν ως προς το πώς να καταγράψουν τέτοιες επαφές σε έναν κεντρικό σέρβερ ή σε μεμονωμένες συσκευές.

Η Γερμανία την Παρασκευή ακόμα στήριζε την πρωτοβουλία με την ονομασία «Pan-European Privacy Preserving Procimity Tracing (PEEPP-PT)», η κεντρική προσέγγιση της οποίας επικρίθηκε από εκατοντάδες επιστήμονες, που  με ανοικτή επιστολή την περασμένη Δευτέρα υποστήριζαν πως κάτι τέτοιο ανοίγει τον δρόμο για κρατική παρακολούθηση.

«Θα στηρίξουμε μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική που απλώς θα αποθηκεύει επαφές σε συσκευές. Αυτό είναι καλό για την εμπιστοσύνη» είπε σε συνέντευξή της στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD η κα. Braun.

Αν και ο εντοπισμός επαφών μέσω Bluetooth είναι μια τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί και τα πρώιμα αποτελέσματα σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη είναι μέτρια, η ανάπτυξη του ήδη επανακαθορίζει τη σχέση μεταξύ του κράτους και του ατόμου, σχολιάζει το Reuters.

Η τεχνολογία αυτή λειτουργεί εκτιμώντας την εγγύτητα και τη διάρκεια επαφής μεταξύ ανθρώπων και, στην περίπτωση που κάποιος επιβεβαιωθεί πως έχει Covid-19, θα ειδοποιούνται οι πρόσφατες επαφές να καλέσουν γιατρό, να κάνουν εξετάσεις ή να αυτό-απομονωθούν.

Η Αυστραλία λανσάρει αμφιλεγόμενο app εντοπισμού

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας λανσάρισε μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή εντοπισμού κορωνοϊού, ενώ υποσχέθηκε να νομοθετήσει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων γύρω από την εφαρμογή αυτή.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εφαρμογή, η οποία βασίζεται στο λογισμικό TraceTogether της Σιγκαπούρης, χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth για να καταγράφει το πότε ένας άνθρωπος βρίσκεται κοντά σε άλλον. Ομάδες υπεράσπισης των λαϊκών ελευθεριών έχουν επικρίνει τη εφαρμογή αυτήν χαρακτηρίζοντάς την «εισβολή στην ιδιωτικότητα».

Η κυβέρνηση της Αυστραλία, που θέλει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού να ενταχθεί στο πρόγραμμα προκειμένου να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια, έχει πει πως η εφαρμογή είναι εθελοντική και δεν θα παρακολουθεί τοποθεσίες.

Τα αποθηκευμένα δεδομένα της εφαρμογής θα δώσουν τη δυνατότητα στα στελέχη του τομέα υγείας να εντοπίζουν ανθρώπους που δυνητικά έχουν εκτεθεί σε μόλυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ