Άνοιγμα σχολείων: Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

Η προσέγγιση στο άνοιγμα των σχολείων, απαιτεί συγκεκριμένες προσεγγίσεις καθώς αφορά διαφορετικές βαθμίδες με συγκεκριμένες απαιτήσεις η κάθε μια. 

Την ίδια σχεδόν στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία για τον Covid-19, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απόφαση η οποία όπως όλα δείχνουν αποδείχτηκε καθοριστική για την μετρίαση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στη χώρα. 

Σχεδόν 40 μέρες μετά από το κλείσιμο των σχολείων, τα κρούσματα παρουσιάζουν πτώση, τα θύματα έχουν κρατηθεί σε αριθμούς μικρότερους από αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες και όλα δείχνουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα αργήσει, έστω και υπό όρους. 

Είναι όμως αυτή η επιστροφή στα σχολεία και ο τρόπος που θα γίνει που προκαλεί “πονοκέφαλο” στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και το επιτελείο του Σωτήρη Τσιόδρα. Πριν από λίγο καιρό, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μ. Λαζανάς, ανέφερε πως η πρόταση της επιτροπής θα είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει πως δημιουργεί αντιρρήσεις και προβληματισμό στο επιτελείο της κυβέρνησης. 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην χθεσινή του ενημέρωση, η επιστροφή «θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα». Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η άρση να ξεκινήσει από ομάδες του πληθυσμού που στατιστικά έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από καταστήματα που έχουν τον μικρότερο συνωστισμό όπως αυτά του λιανεμπορίου. 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η προσέγγιση στο άνοιγμα των σχολείων, απαιτεί συγκεκριμένες προσεγγίσεις καθώς αφορά διαφορετικές βαθμίδες με συγκεκριμένες απαιτήσεις η κάθε μια. 

Η πρώτη προσέγγιση θέλει να περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα της άρσης και η δεύτερη να ανοίξουν αργότερα και μάλιστα μόνο η Γ΄ Λυκείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πύλες τους λίγο μετά τα μέσα Μαΐου, με προτεραιότητα τη Γ΄ Λυκείου και με«βάρδιες» ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μαθητών στις σχολικές αίθουσες και στα προαύλια.

Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η τρέχουσα σχολική χρονιά να τερματιστεί από τις αρχές Μαρτίου.

Σε ότι έχει να κάνει με τα δημοτικά σχολεία, όλα δείχνουν πως η επιτροπή θα εισηγηθεί να τελειώσει πρόωρα η σχολική χρονιά και να δοθεί ραντεβού τον Σεπτέμβριο. Η ηλεκτρονική διδασκαλία προχωράει αρκετά καλά, παρά τα όποια τεχνικά μικροπροβλήματα, ενώ στις ανησυχίες της κυβέρνησης κυριαρχεί ο συγχρωτισμός γονέων και κηδεμόνων έξω από τα σχολεία, κάτι που δεν συμβαίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ