Μάργκαρετ Βεστάγκερ: Θα υπάρξει αυστηρότητα στις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι για πολλές επιχειρήσεις, η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισης της υπήρξαν ένα βαρύ πλήγμα, δημιουργώντας  μια κατάσταση αβεβαιότητας, η οποία παραμένει και ως εκ τούτου δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

Απέναντι στα γεγονότα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ασυντόνιστα, αντέδρασε αρκετά γρήγορα, παρά τις διαφωνίες των μελών της. Έτσι, σήμερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αποδεσμευτεί περί τα 3.200 δισ. ευρώ, με στόχο την διατήρηση μιας σχετικής ρευστότητας και την αποφυγή μαζικής ανεργίας. Εγγυήσεις, κρατικές βοήθειες, δάνεια και άλλες επιδοτήσεις αποτελούν το κρατικό οπλοστάσιο κατά της κρίσης, η οποία δεν αποκλείεται να έχει και απρόσμενη διάρκεια.

Σύμφωνα με το Euro2day, στο πλαίσιο αυτό, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Μαργκρέτ Βεστάγκερ, σε συνέντευξη της σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους, τόνισε ότι οι προβλεπόμενες βοήθειες προς τις υγιείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες, γιατί μόνον έτσι θα υπάρξει ανάκαμψη μετά την κρίση. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ωστόσο ότι τα βοηθήματα δεν θα είναι ανώτερα από τις ζημιές που οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί. Όσο για το πλαίσιο των βοηθημάτων, ισχύει έως το τέλος του χρόνου και στο τέλος του καλοκαιριού θα δούμε αν πρέπει να πάει ακόμα πιο πέρα».

Αναφερόμενη στο θέμα των πιθανών υπεραποζημιώσεων, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε: «Αυτή τη στιγμή, οι άμεσες βοήθειες στις επιχειρήσεις έχουν τη μορφή επιδοτήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και δανειακών προκαταβολών, που μπορούν να φθάσουν ως τα 800.000 ευρώ. Όλα αυτά δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Προκαταβάλουμε έτσι τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης των επιχειρήσεων για τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται. Υπάρχουν, όμως, διάφοροι τρόποι δράσης. Εάν μια επιχείρηση θέλει να πουλήσει τις μετοχές της κανένα πρόβλημα. Αν όμως πρόκειται για δημόσια ανακεφαλαιοποίηση, όπου το κράτος καταβάλει χρήμα, τότε χρειάζεται προσοχή.

Εάν έχετε το κράτος στο κεφάλαιό σας, είναι πιθανόν να βρεθείτε σε πιο ισχυρή θέση από μια άλλη επιχείρηση, η οποία στην διάρκεια της κρίσης δεν έτυχε της ίδιας ενίσχυσης. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε σφιχτοί στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και στις συμπεριφορές των επιχειρήσεων για να μην υπάρξουν ανταγωνιστικές στρεβλώσεις. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι οι ενισχύσεις που παρέχονται σχετίζονται και με το βαλάντιο των φορολογουμένων….».

Με πιο απλά λόγια,οι κοινοτικές επιδοτήσεις δεν θα γίνουν εφαλτήριο ώστε κάποιες επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Και σε αυτό δεν έχει άδικο η αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Αυτός είναι και ο λόγος που στις πιο πάνω δηλώσεις της κυρίας Μ. Βεστάγκερ, θα προσθέταμε ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες και όχι μόνον, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και το «ποιος είναι ποιος» των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το Euro2day, τα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, το ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τοπίο αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες, οι οποίες άνοιξαν την πόρτα στην ιταλική Μαφία, αλλά και σε οργανώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Και από την άποψη αυτή, είναι γνωστό ότι στη Νότια Ιταλία κυρίως, ένα μέρος των κοινοτικών παροχών και επιδοτήσεων, κάθε άλλο παρά την τοπική ανάπτυξη ενισχύει. Εσχάτως δε,πάει σύννεφο και η τοκογλυφία. 

Προσοχή, λοιπόν, κάποιοι ετοιμάζονται για πάρτι, καθ’ όσον ο κορωνοϊός έφερε αναδουλειές και στο οικονομικό έγκλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ