Σημάδια Αναζωπύρωσης κρουσμάτων σε Γερμανία, Ιταλία – «Συναγερμός» σε Σουηδία

Με χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε διαδικασία άρσης μέτρων περιορισμού και του lockdown σειρά από ανησυχητικά μηνύματα δείχνουν τα στοιχεία.

Στη Γερμανία, που έως τώρα έχει αξιοσημείωτα καλές επιδόσεις και αποφάσισε να ανοίξει τα καταστήματα έως 800 τμ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και περισσότερο από τα επτά κράτη που ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους κανόνες.

Υπήρξαν 3.699 επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας το σύνολο σε 141.397, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Χόπκινς. Οι απώλειες αυξήθηκαν κατά 300 και πλέον φτάνουν τις 4.352, ενώ 83.114 έχουν αναρρώσει, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στην Τετάρτη τα βήματα άρσης του lockdown, θυμίζει το Bloomberg . Εκτός από το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά από τις αρχές Μαΐου.
Η καγκελάριος επικαλέστηκε τον δείκτη R (πόσοι κολλούν από ένα κρούσμα) για να δείξει το βαθμό επιτυχίας. Ο δείκτης ήταν την Παρασκευή αμετάβλητος στο 0,7 σύμφωνα με τα στοιχεία.

Πονοκέφαλος το Μιλάνο

Την ίδια στιγμή τα επίμονα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων στο Μιλάνο περιπλέκουν τους σχεδιασμούς του Ιταλού πρωθυπουργού Τζ. Κόντε για σταδιακή επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας.

Παρότι ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων περιορίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες η μεγαλούπολη του Βορρά γνώρισε νέο κύμα της πανδημίας και έγινε η περιφέρεια με τον υψηλότερο αριθμό μολυσμένων πολιτών.
Τις 30 ημέρες πριν τις 16 Απριλίου, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 30% υψηλότερος από το μέσο όρο της χώρας, ενώ οι συνολικές απώλειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Ο Τζ. Κόντε σχεδιάζει το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας από τις 4 Μαΐου, αλλά πιέζεται από επιχειρηματίες και λόμπι του πλούσιου Βορρά να κινηθεί γρηγορότερα. Υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις: «Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η τοπική κυβέρνηση μου ζητούσε να κλείσω τα δημόσια μέσα μεταφοράς γιατί η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου», σημείωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Giuseppe Sala στο Faceboook. «Τώρα θέλουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα πάντα;»

Το διαφορετικό μοντέλο

Την ίδια στιγμή στη Σουηδία που δεν προχώρησε σε lockdown, ακολουθώντας μια τελείως διαφορετική στρατηγική τα στοιχεία που παρουσιάζονται προκαλούν συναγερμό. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα που ασκείται ανοικτά κριτική στον πρωθυπουργό.

Έχουν καταγραφεί 13.216 κρούσματα στη χώρα που έχει λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια πληθυσμό, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τους 1.400 με βάση τα δεδομένα το βράδυ της Μ. Παρασκευής. Το σύνολο των νεκρών δηλαδή ξεπερνά το άθροισμα των γειτονικών χωρών: Δανία (321), Νορβηγία (152) και Φινλανδία (75).

Οι συνολικές απώλειες στη Σουηδία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους είναι 118, ενώ στη Δανία 55 και στην Φινλανδία μόλις 13. Παράλληλα, είναι πολύ υψηλότερες από την Γερμανία (42), αν και λιγότερες από τη Μεγάλη Βρετανία (182), την Ιταλία (349) και την Ισπανία (399).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ