Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της Δανίας, Αυστρίας και Ιταλίας

Χιλιάδες καταστήματα έχουν ανοίξει ξανά στην Αυστρία καθώς μειώνονται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κέντρα με είδη για τον κήπο, καταστήματα «do it yourself», αλλά και μικρά μαγαζιά μπορούν  να ανοίξουν, υπό αυστηρούς κανόνες για τις κοινωνικές αποστάσεις.

Στην Ιταλία, όπου πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία, έχει επιτραπεί να ανοίξει ξανά ένας περιορισμένος αριθμός καταστημάτων και επιχειρήσεων. Ωστόσο, ορισμένες από τις περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα, έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν. Η Λομβαρδία και άλλες περιοχές στον Βορρά θα κρατήσουν τα μέτρα για περισσότερο καιρό.

Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown στην Ιταλία, καταστήματα που πωλούν βιβλία, χαρτικά και ρούχα για μωρά και μικρά παιδιά μπορούν να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους, αλλά με αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον αριθμό των πελατών και την υγιεινή.

Εν τω μεταξύ, η Δανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να χαλαρώσει τα μέτρα πιο γρήγορα από ο,τι αρχικά είχε προγραμματίσει. Η Δανία άνοιξε ήδη τα σχολεία για τα πιο μικρά παιδιά, αλλά η πρωθυπουργός Mette Frederiksen δήλωσε ότι καθώς οι νοσηλείες είναι λιγότερες, θα μιλήσει με τα άλλα πολιτικά κόμματα για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Η Ισπανία έδωσε έγκριση σε ορισμένες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ η Πολωνία θα άρει σταδιακά τους περιορισμούς από την Κυριακή, πιθανώς ξεκινώντας από τα καταστήματα.

Ωστόσο, στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρέτεινε τα μέτρα περιορισμού για ακόμη 4 εβδομάδες, μέχρι τις 11 Μαΐου, καθώς, όπως είπε, οι περιορισμοί επιβράδυναν τον ιό, δεν τον νίκησαν. Στη Γερμανία, ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Robert Koch είπε ότι ενώ υπάρχει επιβράδυνση, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μία σαφή τάση.

Τι κάνει η Αυστρία

Η Αυστρία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ακολούθησαν τη γειτονική Ιταλία στην επιβολή αυστηρών μέτρων περιορισμού πριν από περίπου ένα μήνα και η κυβέρνηση λέει ότι κατάφερε να κάνει πιο επίπεδη την καμπύλη των νέων λοιμώξεων. Έχει μέχρι στιγμής αναφέρει 14.000 κρούσματα και 368 θανάτους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σχέδια για σταδιακή άρση των περιορισμών. Αλλά είναι επίσης υποχρεωτικό να φορούν όλοι μάσκα σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

«Η εμπειρία σε χώρες που έχουν διαχειριστεί καλά την πανδημία μας δίδαξε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά», είπε η υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Τι γίνεται με την Ιταλία

Το άνοιγμα εκ νέου βιβλιοπωλείων και καταστημάτων ρούχων για μικρά παιδιά δίνει μία ελπίδα, μετά τις 20.465 θανάτους, που φέρνουν τη χώρα στη δεύτερη θέση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Λομβαρδία, όπου ξεκίνησε η έξαρση της Ιταλίας, κατέγραψε ακόμη 280 θανάτους τη Δευτέρα και οι αξιωματούχοι εκεί αποφάσισαν να επιτρέψουν το άνοιγμα καταστημάτων παιδικών ενδυμάτων αλλά όχι βιβλιοπωλείων.

Επίσης, στον βορρά, ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο όπως η Εμίλια Ρομάνα παραμένουν σε «λουκέτο», ενώ στην περιοχή Βένετο, οι αξιωματούχοι συζητούν για «ήπιο lockdown».

Τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα ρούχων μπορούν να ανοίγουν για δύο μέρες την εβδομάδα, λέει ο κυβερνήτης του Βένετο Luca Zaia, ενώ επιτρέπεται πλέον η άσκηση σε απόσταση άνω των 200 μέτρων από το σπίτι. Ωστόσο, οι κάτοικοι θα πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια, εάν βγαίνουν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ