Πετρέλαιο: Καμία αναφορά για μείωση της παραγωγής από τους υπουργούς Ενέργειας της G20

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ομάδας G20 δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για να εξασφαλίσουν «τη σταθερότητα της αγοράς» πετρελαίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά σε μείωση της παραγωγής.

«Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της αγοράς ενέργειας», δηλώνουν οι υπουργοί σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την εικονική σύνοδο κορυφής τους που οργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Πετρέλαιο: Με παρέμβαση Τραμπ μπαίνει το Μεξικό στη μείωση παραγωγής

Το Μεξικό συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, λιγότερο απ’ όσο οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί, και ο Ντ. Τραμπ δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τη δική τους κατά επιπλέον 250.000 βαρέλια ως «συμμετοχή» στο μερίδιο μείωσης του Μεξικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς οι ΗΠΑ δεν θα μετέχουν όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Η εξέλιξη θα είναι περισσότερο αποτέλεσμα του κοψίματος παραγωγής από εταιρείες που δεν αντέχουν να λειτουργούν με τόσο χαμηλές τιμές.

Το Μεξικό είχε αρνηθεί τις εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, η οποία εν συνεχεία περιορίστηκε στις 350.000 βαρέλια. Υποστηρίζει ότι εργάστηκε σκληρά 14 χρόνια για να σταθεροποιήσει την παραγωγή του και δεν μπορούσε να δεσμευτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ