Βουλγαρία: Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους λόγω κορωνοϊού

Χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους στη Βουλγαρία, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός απασχόλησης της χώρας. Από τις 13 Μαρτίου, όταν κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, μέχρι και τις 6 Απριλίου περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους.

Η επικεφαλής της διεύθυνσης της υπηρεσίας απασχόλησης Κρεμένα Κάλτσεβα δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας (ΒΝΤ) ότι μόνο σε μία ημέρα, στις 3 Απριλίου, 7.178 άτομα προστέθηκαν στο μητρώο ανεργίας. Από αυτούς, τουλάχιστον οι 5.000 είχαν χάσει τη δουλειά τους (άμεσα ή έμμεσα) εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στη Βουλγαρία έχει ξεπεράσει τις 236.000. Οι περισσότερες απολύσεις προέρχονται από κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μεταφορικές εταιρείες, την ώρα που η χώρα «μάχεται» ενάντια στον κορωνοϊό, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα και 581 έχουν μολυνθεί.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, το 12% έχει απολύσει ή πρόκειται να απολύσει προσωπικό. Στο χειρότερο σενάριο, το ποσοστό ανεργίας μπορεί να φτάσει έως και 15% μέχρι το τέλος του 2020 και ο αριθμός των ανέργων σε 350.00.

Στο μεταξύ, η Βουλγαρική Τράπεζα Ανάπτυξης εγκαινίασε νέα προγράμματα υποστήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του COVID-19. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει τα κυβερνητικά μέτρα και καλύπτει τομείς που βρίσκονται εκτός του πεδίου των κρατικών ενισχύσεων. Τα προγράμματα αφορούν κυρίως στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και τον τουρισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ