Έκκληση πέντε ηγετών για παγκόσμια συμμαχία ενάντια στην πανδημία

Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση και η καθυστέρηση στη δράση σημαίνει θάνατος, γράφει σε άρθρο του στους Financial Τimes ο πρόεδρος της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, ένα άρθρο που συνυπογράφουν ο Βασιλιάς Abdullah II της Ιοδρανίας και οι πρόεδροι Halimah Yacob (Σιγκαπούρη), Sahle-Work Zewde (Αιθιοπία) and Lenín Moreno Garcés (Εκουαδόρ).

Όπως γράφουν όλοι αντιμετωπίζουμε τον ίδιο εχθρό και θα κερδίσουμε αν ενώσουμε όλες τις δυνάμεις της ανθρωπότητας στη μάχη. Δεν μπορεί να υπάρξει νίκη επί του κορωνοϊού μόνο σε μια ή μερικές χώρες. Όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομίας μας ή τον πληθυσμό. Μια παγκόσμια λύση είναι προς το συμφέρον του καθενός.

«Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ηγετών του G-20 να κάνουν «ότι χρειαστεί» για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Στηρίζουμε πλήρως την παγκόσμια έκκληση για ανθρωπισμό του ΓΓ του ΟΗΕ. Κανένας όμως παγκόσμιος θεσμός δεν μπορεί να καλύψει τα ιατρικά, οικονομικά και πολιτικά στοιχεία που απαιτούνται για να παραχθεί το εμβόλιο που όλοι χρειαζόμαστε. Είναι απόλυτη βεβαιότητά μας ότι πρέπει να σχηματίσουμε μια πραγματικά παγκόσμια συμμαχία για να κινητοποιηθεί η ανθρώπινη εφευρετικότητα και η αλληλεγγύη

Χτίζοντας πάνω στη δουλειά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καλούμε την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τις διεθνείς συμμαχίες εμβολίων, φιλανθρωπικά ιδρύματα, επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Η νέα παγκόσμια συμμαχία θα πρέπει να δεσμευτεί σε τέσσερις βασικούς στόχους. Πρώτον, πρέπει να επιταχύνουμε τις έρευνες για θεραπείες και εμβόλιο μέσα από ανοικτή και διαφανή επιστημονική έρευνα και τόνωση των κεφαλαίων. Δεύτερον πρέπει να εξασφαλίσουμε γρήγορη παραγωγή, προμήθεια και δίκαιη διανομή τεστ και κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού για όλους. Τρίτον, ας επιταχύνουμε γρήγορα και ας εξασφαλίσουμε δίκαιη διανομή των μελλοντικών θεραπειών και εμβολίων σε όλες τις γωνιές του κόσμου, περιλαμβανομένων των ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι πρόσφυγες. Τέταρτον, πρέπει να άμεσα και ξεκάθαρα να επικοινωνήσουμε τα τεράστια οφέλη της συνεργασίας και της παγκόσμιας αντίδρασης στην κρίση, εστιάζοντας στην πρόβλεψη ότι η θεραπεία που εν τέλει θα έρθει και το εμβόλιο είναι υπόδειγμα «παγκόσμιου δημόσιου αγαθού».

«Αναγνωρίζουμε», συνεχίζουν, «ότι μια τέτοια παγκόσμια συμμαχία δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και να τύχει διαχείρισης. Πιστεύουμε, όμως, ότι αξίζει την προσπάθεια» και τονίζουν ότι «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι κοινωνίες μας δεν θα είναι οι ίδιες μετά την κρίση και ο κόσμος στον οποίο ζούμε θα είναι επίσης διαφορετικός. Αψηφούμε, όμως, όσους προσποιούνται ότι ήδη ξέρουν ότι θα είναι φτωχότερος, πιο κρύος για τους ανθρώπους και τα έθνη θα κρατήσουν αποστάσεις το ένα από το άλλο. Οι αποφάσεις μας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα καθορίσουν πως θα μοιάζει ο κόσμος αύριο».

Η πανδημία δεν θα «λυπηθεί» καμία χώρα, ανεξάρτητα του πόσο προηγμένη είναι η οικονομία, η δυναμικότητα και η τεχνολογία της. Μπροστά στον ιό είμαστε όλοι ίσοι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να νικήσουμε, καταλήγουν «ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ