Κορωνοϊός: Αναλυτικά κρούσματα και νεκροί στην Ευρώπη – Διαρκής εξάπλωση παγκόσμια

Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η ήπειρος που έχει πληγεί μέχρι τώρα περισσότερο από την πανδημία, με τα κρούσματα να σημειώνουν συνεχώς αύξηση.

Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότεροι από 40.000 νεκροί από τον κορωνοϊό ενώ τα τρία τέταρτα από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η ήπειρος που έχει πληγεί μέχρι τώρα περισσότερο από την πανδημία, με τα κρούσματα να σημειώνουν συνεχώς αύξηση.

Ιταλία: Συνολικά 14.681 νεκροί από κορωνοϊό

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία πλησιάζει τις 120.000. Οι νεκροί έφτασαν τους 14.681. Παράλληλα, περίπου 18.278 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 766 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.585 νέα κρούσματα. 1.480 ασθενείς αποδείχθηκαν αρνητικοί στον ιό. Επίσης, 4.068 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.741 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 52.579 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 47.520 και οι νεκροί 8.311 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 15.932 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1. 902. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 10.464, με 572 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει μικρό περιορισμό. Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το περασμένο εικοσιτετράωρο, τα οποία δεν επιτρέπουν, έως τώρα, καμία χαλάρωση των μέτρων. Οι ιταλικές αρχές κατέστησαν σαφές, σήμερα, ότι είναι πολύ πιθανό, τα περιοριστικά αυτά μέτρα να ισχύσουν μέχρι και τις αρχές Μαΐου, και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία εξάπλωσης, ή υποχώρησης της επιδημίας.

Γαλλία: Τα πλήρη στοιχεία για τον κορωνοϊό

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5.091 πέθαναν σε νοσοκομεία και τουλάχιστον 1.416 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 588 θάνατοι σε νοσοκομεία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των νεκρών, μαζί με τα μη πλήρη στοιχεία από περίπου 3.000 άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, ανέρχεται στους 6.507, πρόσθεσε.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε νοσοκομεία αυξήθηκε στα 64.338 από 59.105. Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.

Βρετανία: Ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό σε μία ημέρα

Νέος μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τον κορωνοϊό που έχει καταγραφεί σε μία μέρα σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ασθενών που κατέληξαν στους 3.605, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι άνθρωποι που κατέληξαν τις τελευταίες ώρες ανέρχονται σε 684 (ενώ ο πιο πρόσφατος αριθμός ρεκόρ ήταν οι 586 αυτή την εβδομάδα). Αυξημένος είναι και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, στους 38.168 (αυξημένος κατά περισσότερο από 4.000 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο). Στην Ουαλία οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από κορωνοϊό ήταν 24 (συνολικά 141) και στη Σκοτία 46 (συνολικά 172).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, χθες διανεμήθηκαν σε 281 νοσοκομεία του NHS της Αγγλίας περισσότερα από 26,7 εκατομμύρια τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (ποδιές, μάσκες και γάντια) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ολλανδία: Τι κατέγραψε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας

Η Ολλανδία ανακοίνωσε 148 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τη νόσο στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 1.487.

Επιβεβαίωσε, επίσης, 1.026 νέα κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων να βρίσκεται πλέον στα 15.723, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας.

Ελβετία: Η κυβέρνηση αναγκάζει εταιρείες να φτιάξουν εξοπλισμό κατά του κορωνοϊού

Η ελβετική κυβέρνηση πήρε ενισχυμένες εξουσίες στα χέρια της, προκειμένου να δώσει εντολή στις εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων, όπως φάρμακα και εξοπλισμός προστασίας, στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα όπλα στη μάχη κατά της COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Αν ο εφοδιασμός… δεν μπορεί να διασφαλιστεί αλλιώς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές να παρασκευάσουν σημαντικά ιατρικά προϊόντα, να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, ή να αυξήσουν τις παραγόμενες ποσότητες», σύμφωνα με μια εντολή από τη Βέρνη.

Οι διευρυμένες εξουσίες της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν στο μέτρο για διπλασιασμό στα 40 δισ. ελβετικά φράγκα του διαθέσιμου ποσού για το σχέδιο δανείων έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, καθώς δέχθηκε πλημμυρίδα αιτήσεων για βοήθεια από επιχειρήσεις. Οι θάνατοι στη χώρα από τον κορωνοϊό πλησιάζουν τους 500, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσεγγίζει τις 20.000. Εξάλλου, Ελβετοί υπουργοί προσπάθησαν να επιταχύνουν την πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της COVID-19, επιτρέποντας τη γρήγορη διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία ακόμη και προτού πάρουν επίσημη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Οι εξαιρέσεις αφορούν το γενόσημο φάρμακο υδροχλωροκίνη για τη μαλάρια, το οποίο έχει δωρίσει η Novartis, το σκεύασμα Kaletra για το AIDS της Abbvie, το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences και το Actemra της Roche, τα οποία μελετώνται τώρα για πιθανή χρήση εναντίον του κορωνοϊού. Η Swssmedic, που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων φαρμάκων στη χώρα, θα περιβληθεί επίσης με νέες εξουσίες, για να μπορεί να εγκρίνει αποκλίσεις από ορισμένα νομικά προαπαιτούμενα όσον αφορά φάρμακα υπό αναθεώρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Ελβετία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη, αλλά σταθερή κατάσταση όσον αφορά την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται. «Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά δεν έχουν καταληφθεί όλες οι κλίνες», δήλωσε ο Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη το ‘ακρότατο όριο’ των μολύνσεων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον μαραθώνιο», συμπλήρωσε.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δεκαεπτά άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 543, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας. Το 17ο θύμα ήταν ηλικιωμένος άνδρας από την Μπάνια Λούκα, ο οποίος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών. Δημόσιες υπηρεσίες, πανεπιστήμια, σχολεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά και έχουν αναβληθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις.

Σερβία: Δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Τριπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία. Μέσα σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 305 νέα κρούσματα ανεβάζοντας στους 1.476 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από την Covid-19. Οχτώ ασθενείς κατέληξαν και έτσι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 39. Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε την λήψη πιο αυστηρών μέτρων. Μέχρι την Δευτέρα το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία για όλους.

Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου άρχισε να φτάνει η βοήθεια που υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πρόεδροι εχθές το απόγευμα. Το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος, από τα 11 που αναμένονται, προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα» μεταφέροντας νοσοκομειακό υλικό, αναπνευστήρες και μάσκες, όπως επίσης και ομάδα οχτώ Ρώσων λοιμοξιολόγων και ένα συνεργείο απολύμανσης νοσοκομείων και δημόσιων χώρων. Τη ρωσική αποστολή υποδέχθηκαν η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς και ο υπουργός ‘Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου άλλα τέσσερα ρωσικά μεταγωγικά και αύριο θα φτάσουν άλλα έξι. Η Μόσχα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβίας, υποσχέθηκε ότι θα στείλει άμεσα 87 επιδημιολόγους και λοιμοξιολόγους όπως και 16 συνεργεία απολύμανσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων Σερβίας (NUNS) διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κατάχρηση πολιτικής εξουσίας και την χειραγώγηση της δικαιοσύνης που γίνεται με στόχο την φίμωση της ελεύθερης έκφρασης του Τύπου, όπως και για τις απειλές που εξαπολύουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εναντίον δημοσιογράφων ανεξάρτητων Μέσων. Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ συνελήφθη και προφυλακίστηκε δημοσιογράφος, η οποία αποκάλυψε ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό στα νοσοκομεία, με τις κατηγορίες της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της πρόκλησης πανικού στην κοινή γνώμη. Την επομένη το πρωί με παρέμβαση της πρωθυπουργού ‘Ανα Μπρνάμπιτς, αποφυλακίστηκε.

Βόρεια Μακεδονία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πόλη 100.000 κατοίκων

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του από επιπλοκές του κορωνοϊού, ανεβάζοντας στους 12 τον αριθμό των θυμάτων από τη νόσο.

Ακόμη, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα, τα περισσότερα μέσα σε μία ημέρα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 430.

Τα μισά από τα 46 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην πόλη Κουμάνοβο, κάτι που προκάλεσε έντονες ανησυχίες και οδήγησε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας από σήμερα το βράδυ μέχρι το πρωί της Δευτέρας, στην πόλη αυτή των 100.000 κατοίκων. η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη Βόρεια Μακεδονία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 18 Μαρτίου. Όλα τα σχολεία, πανεπιστήμια και τα περισσότερα καταστήματα (με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία) παραμένουν κλειστά από τότε, ενώ ισχύουν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών.

Βουλγαρία: Παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά έναν μήνα, προκειμένου να σταματήσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου να ανέρχεται σε 485.

Το κοινοβούλιο της χώρας είχε ομόφωνα ψηφίσει στις 13 Μαρτίου την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τη 13η Απριλίου. Έως σήμερα, η Βουλγαρία καταμετρά 14 θανάτους από τον ιό.

Ρωσία: Τι ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 601 κρούσματα, φθάνοντας τα 4.149 σε 78 περιφέρειες της ρωσικής επικράτειας. Τα 448 από τα 601 καταγράφηκαν στην Μόσχα. Στην παρούσα φάση έχουν αναρρώσει συνολικά 281 άτομα ενώ έχουν πεθάνει 34 , όπως ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Κατά την διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου ανάρρωσαν 46 άτομα, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 281 άτομα. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 4 νοσήσαντες κατέληξαν. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου καταγράφηκαν σε 32 περιφέρειες της Ρωσίας.

 

Τουρκία: Σε 56 πόλεις υπάρχουν νεκροί

Νέα αύξηση θυμάτων στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, τις τελευταίες 24 ώρες, 69 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 425. 69 αποθεραπεύτηκαν. Όπως είπε, έγιναν 16.160 διαγνωστικά τεστ και διαπιστώθηκαν 2.786 κρούσματα, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 20.921, από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στις 11 Μαρτίου. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι σε 25 πόλεις της Τουρκίας δεν υπάρχουν νεκροί ενώ σε 56 πόλεις χάθηκαν ζωές λόγω κορωνοϊού. Στην Κωνσταντινούπολη τα κρούσματα είναι 12.231, στη Σμύρνη 1.015, στην Άγκυρα 860, στο Ικόνιο 601 και στο Κοτζάελι 500.

Ο Φαχρετίν Κοτζά ανέφερε ότι η Επιστημονική Επιτροπή του τουρκικού Υπουργείου Υγείας αποφάσισε ότι θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου υπάρχει κίνδυνος από την επιδημία. “Κοινοποιήσαμε τις αποφάσεις μας στον Πρόεδρό μας,” είπε ο Φαχρετίν Κοτζά ο οποίος τόνισε ότι ο τρόπος να ηττηθεί ο ιός είναι να εμποδιστεί η διασπορά του. “Ας απομονωθούμε. Το σπίτι μας είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας,” είπε.

ΗΠΑ: Η φονικότερη μέρα

Η Νέα Υόρκη βίωσε χθες τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, με 562 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία και το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, έγινε σήμερα γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο προειδοποίησε ότι άνθρωποι θα πεθάνουν σύντομα εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων, νοσοκομειακών κλινών, ενώ απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ