Κορωνοϊός: Απειλείται η παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ από την έλλειψη εργατικών χεριών

Κάθε άνοιξη, τα χωράφια του Picon στην Ουέλβα, στην ακτή του Ατλαντικού της Ισπανίας, μεταξύ της Σεβίλης και των συνόρων με την Πορτογαλία, γεμίζουν συνήθως με περίπου 200 εργαζόμενους, κυρίως από το Μαρόκο και τη Ρουμανία, που μαζεύουν μούρα και τα συσκευάζουν για παραγγελίες. Αλλά φέτος, υπάρχουν λιγότεροι από 100, κυρίως ντόπιοι - και ο Picon δεν έχει ιδέα πώς θα προχωρήσει στη συγκομιδή.

«Όταν έχεις το 80% της παραγωγής σου έτοιμο και κανείς δεν το μαζεύει, αισθάνεσαι ανίκανος» δήλωσε ο Picon. «Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτό.»

Από την Ουέλβα μέχρι το Αμβούργο και από το Νιουκάστλ έως τη Νάπολη, οι αγρότες της Ευρώπης αγωνίζονται να βρουν ανθρώπους για συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, τα οποία συχνά πρέπει να μαζεύονται με το χέρι, συνήθως μέσα σε μόλις λίγες ημέρες. Συνήθως, βασίζονται σε εποχικούς εργαζόμενους από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική, αλλά οι φόβοι του κορωνοϊού κρατούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες στο σπίτι τους και οι έλεγχοι στα σύνορα σταματάνε πολλούς από αυτούς που επιθυμούν να κάνουν το ταξίδι.

Οι φράουλες και τα σπαράγγια αφήνονται ήδη να σαπίσουν στην Ισπανία, την Ιταλία και τη νότια Γαλλία. Πιο βόρεια, οι παραγωγοί όλων των ειδών, από τις πράσινες σαλάτες και τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ανησυχούν για το τι πρέπει να κάνουν.

Τα αστικά κέντρα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και αυτά για τα οποία γίνεται συγκομιδή, δεν θα φτάσουν ποτέ στους καταναλωτές, καθώς οι υπαίθριες αγορές είναι κλειστές και οι μεταφορές δύσκολες.

Η Γαλλία αναμένει ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι δεν θα εμφανιστούν φέτος, ενώ η Ιταλία περιμένει ότι θα λείπουν 100.000. Η Γερμανία έχει συνήθως 30.000 μετανάστες αγρότες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα από αυτούς έχουν εμφανιστεί φέτος, την ώρα που πλέον τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κλείσει.

Η Γερμανία δημιούργησε έναν ιστότοπο, στον οποίο υπάρχουν χιλιάδες αμειβόμενες γεωργικές εργασίες. Μια παρόμοια πρωτοβουλία στην Αυστρία έδειξε ότι 7.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί από την ώρα που οι Ανατολικοευρωπαίοι επέστρεψαν μαζικά στα σπίτια τους, καθώς τα σύνορα έκλεισαν πριν από μία εβδομάδα. Η κυβέρνηση λέει ότι η χώρα χρειάζεται τρεις φορές περισσότερους.

Ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι παραγωγοί σκόρδου στον Εβρο

 Μπορεί η λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού να συνεπάγεται οικονομική ζημιά για τους περισσότερους παραγωγικούς κλάδους στη χώρα, υπάρχουν όμως και κάποιοι που ευνοήθηκαν. Ο λόγος για τους παραγωγούς σκόρδου στη Νέα Βύσσα του νομού Έβρου, οι οποίοι ξεπούλησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όπως λένε.

«Ενώ παραδοσιακά διαθέτουμε την παραγωγή μας μέχρι και τις αρχές Απριλίου, φέτος ξεπουλήσαμε από τον Φεβρουάριο. Δεν έχουμε ούτε δείγμα». εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίου Σκόρδου Νέας Βύσσας, Αναστάσιος Γιακμογλίδης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «από τον Δεκέμβριο του 2019 και μέχρι και τον Φεβρουάριο φέτος, πουλήσαμε την παραγωγή μας σε τιμή υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017/2018, ήτοι σε 1,50 ευρώ/κιλό, από 1,30 ευρώ/κιλό».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιακμογλίδης, «με την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα, οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν μαζικά στο ελληνικό σκόρδο και εν αντιθέσει με άλλες χρονιές δεν προέβησαν στην αγορά κινέζικων, που είναι πιο φτηνά».

Καθοριστικό ρόλο στην «τρελή κούρσα» πώλησης της υψηλής ποιότητας σκόρδου Βύσσας, από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου, διαδραμάτισε, σύμφωνα με τον κ. Γιακμογλίδη, και «η φημολογία για την ευεργετική δράση του προϊόντος κατά του κορωνοϊού».

«Tον Φεβρουάριο φέτος πουλήσαμε 80 τόνους σκόρδου Βύσσας, περισσότερους κατά 40-50 τόνους από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι», τόνισε και υπενθύμισε ότι συνολικά η παραγωγή των 100-120 παραγωγών σκόρδου στην περιοχή ανέρχεται ετησίως σε 600 τόνους. «Κάποιες χρονιές πετυχαίνουμε μεγαλύτερη παραγωγή κατά 10%, άλλες κατά 15%, αλλά ο μέσος όρος είναι οι 600 τόνοι», επισήμανε ο κ. Γιακμογλίδη