Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από έρευνα για το ανοσοποιητικό

Η πιο λεπτομερής έως σήμερα ασθενής του κορωνοϊού στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να πολεμήσει τον ιό, γράφουν οι Financial Times.

Ερευνητές στο Peter Doherty Institute της Αυστραλίας ανέλυσαν δείγματα αίματος από μια 47χρονη γυναίκα που αντιμετώπισε τον Covid-19 και βρήκαν ότι η ανάκαμψη οφείλονταν σε μια απροσδόκητη αντίδραση του ανοσοποιητικού της συστήματος.

Το αίμα της γυναίκας ελέγχθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Η ίδια είχε ταξιδέψει στην Μελβούρνη από την Κίνα και εισήχθη στο νοσοκομείο με τυπικά συμπτώματα του ιού που ξεκίνησαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα: λήθαργο, ερεθισμένος λαιμός, ξηρός βήχας, πόνος στο στήθος, έλλειψη αναπνοής και πυρετός.

«Δείξαμε ότι παρότι η Covid-19 προκλήθηκε από ένα νέο ιό, σε ένα κατά τα άλλα υγιή άνθρωπο, μια στιβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού σε διαφορετικά κύτταρα σχετίστηκε με την κλινική ανάκαμψη, κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στη γρίπη», δήλωσε η καθηγητής Katherine Kedzierska.

Το στήθος της είχε καθαρίσει 10 ημέρες αφότου είχε μπει στο νοσοκομείο, έλαβε εξιτήριο την 11η και όλα τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί την 13η ημέρα. Αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την Covid-19 συνέχισαν να αναπτύσσονται μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας την 20η ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine και σύμφωνα με τον Oahn Nguyen, άλλο μέλος της ομάδας, ήταν η πρώτη έκθεση για τις ευρύτερες αντιδράσεις ανοσίας.

Η πιο σημαντική επιστημονική αβεβαιότητα για την πανδημία είναι η ισχύς και η μακροβιότητα της αντίδρασης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, και ειδικά το εάν αυτό είναι επαρκές για να χτίσει διαρκή ανοσία σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί ή αυτούς που θα λαμβάνουν εμβόλιο (δεν έχει ανακαλυφθεί) κατά του ιού.

Αυτή η μελέτη δείχνει μια ισχυρή αρχική αντίδραση, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ασθενής που να έχει ανακάμψει για ικανό διάστημα ώστε να κριθεί η μακροβιότητα.

«Ερευνήσαμε όλο το εύρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού σε αυτή την ασθενή χρησιμοποιώντας την γνώση που έχουμε από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για γρίπη» είπε ο Nguyen. «Τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή, είδαμε μεγάλους πληθυσμούς από συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που συχνά είναι σημάδια ανάκαμψης κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, και προβλέψαμε ότι η ασθενής θα ανακάμψει σε τρεις ημέρες, κάτι που έγινε».

Η ασθενής έλαβε ενδοφλέβια υγρά για να ενυδατωθεί αλλά όχι αντιβιοτικά, στεροειδή ή αντιικά φάρμακα και δεν χρειάστηκε οξυγόνωση.

«Είναι ένα απίθανο βήμα προς τα μπρος στο να καταλάβουμε τι οδηγεί σε ανάκαμψη από την Covid-19. Άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να καταλάβουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και τι λείπει σε αυτούς που υπάρχουν μοιραία αποτελέσματα», είπε ο καθηγητής Kedzierska.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ