Κορωνοϊός: Έλληνας ηγείται της έρευνας για το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Ο συνιδρυτή της Regeneron Pharmaceuticals, Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος είναι ο Chief Scientific της ερευνητικής ομάδας για την ανακάλυψη του εμβολίου

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals,  που έχει την έδρα της στο Ήστβιου της Νέας Υόρκης και ιδρύθηκε το 1988 από τον ελληνικής καταγωγής Δρ. Γιώργο Γιανκόπουλος και τον βραβευμένο νευροβιολόγο Δρ. Λέοναρντ Σλέιφερ, ηγείται από τις 15 Φεβρουαρίου της αμερικανικής προσπάθειας για την ανακάλυψη εμβολίου και θεραπευτικής αγωγής κατά του κορωνοϊου (COVID-19).

Σύμφωνα με αποκαλύψεις τηλεοπτικών δικτύων, η κυβέρνηση Τραμπ ανέθεσε πριν από 1,5 μήνα στην συγκεκριμένη εταιρεία ένα τεράστιο συμβόλαιο για έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίου με δυνατότητα προέκτασης του συμβολαίου για την  ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας κατά του κορωνϊού.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η βασική αιτία ήταν η μεθοδολογία της Regeneron στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, ανάμεσά τους και για τον ιό του Έμπολα αλλά και η τεχνογνωσία σε προηγμένες τεχνικές ανάπτυξης φαρμακευτικών ουσιών, που την μεταμόρφωσαν από μια HealthTech Startup σε μια εταιρεία με δεκάδες πατέντες και τζίρο πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολλάρια

Όπως υποστήριξε ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, η έρευνα προχωράει με εξαιρετικά ταχύτατους ρυθμούς αφού χρησιμοποιήθηκε η τεχνογνωσία από το εμβόλιο και το φάρμακο κατά του Έμπολα σε συνδυασμό με το γονιδίωμα του κορωνοϊού  και ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναμένεται να έχουν προτεραιότητα στην παροχή των εμβολίων και στην συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες η Regeneron ανακοίνωσε επίσημα ότι η επιστημονική της ομάδα έχει απομονώσει ήδη εκατοντάδες αντισώματα από ανθρώπους που έχουν ανανήψει από το COVID-19 και από ποντίκια στο εργαστήριο, που εξουδετερώνουν τον νέο κορωνοϊό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαχωρισμού προκειμένου να επιλεχθούν τελικά τα δυο καλύτερα για το τελικό φάρμακο (ένα «κοκτέιλ» αντισωμάτων και φαρμακευτικών ουσιών) που θα δοκιμαστεί ως αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο καλοκαίρι.

Η τεχνολογία πίσω από την επιτυχία

Η Regeneron χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, ώστε να έχουν ανοσοποιητικό σύστημα σχεδόν παρόμοιο με το ανθρώπινο και στην αρχική φάση της έρευνας οι ερευνητές τα εκθέτουν σε πρωτεΐνες του κορωνοϊού, με σκοπό να παράγουν ανθρώπινα αντισώματα. Με τον ίδιο τρόπο έχει ανακαλύψει φάρμακα κατά του Έμπολα και εμβόλια για εξαιρετικά επικίνδυνους ιούς την τελευταία 20ετία.

Παράλληλα, όμως, με τον ίδιο τρόπο έχουν ανακαλύψει και αντισώματα που χρησιμοποιούνται ήδη σε φάρμακα εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ασθενειών, όπως το άσθμα, η υψηλή χοληστερόλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ των αμερικανικών δικτύων, αυτή η επιστημονική προσέγγιση θεωρείται ως η πιο ελπιδοφόρα και αποτελεσματική αφού αποδίδει αποτελέσματα (ανθρώπινα αντισώματα) σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές ανάπτυξης φαρμάκων των μεγάλων φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιρειών.

Για την υποστήριξη όμως αυτής της προσέγγισης η Regeneron χρησιμοποιεί πατενταρισμένη τεχνολογία και τεχνικές, που έχει αναπτύξει η ίδια μετά από έρευνες τριών δεκαετιών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ