Ο κορωνοϊός αναβάλει τις αντικειμενικές αξίες

Σενάρια αλλαγής της ημερομηνίας οριστικοποίηση των αντικειμενικών αξιών βάζει η επιδημία του κορωνοϊού, καθώς οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες είναι ραγδαίες. 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των προτάσεων των ειδικών εμπειρογνωμόνων μέχρι τις 10 Απριλίου. Να θυμίσουμε ότι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, που απαιτούν ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Βάση του σχεδιασμού οι προτάσεις των εκτιμητών θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όμως όπως δείχνουν όλα, θα δοθεί παράταση καθώς οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει αλλαγές στις τιμές των ακινήτων.

Προς την κατεύθυνση της αναβολής στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων συνηγορεί και σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προς την κυβέρνηση.

Η ομοσπονδία σημειώνει, σε σχετική επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση, ότι απαιτείται αναβολή στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι “η κτηματαγορά, η οικοδομή και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία γενικότερα είναι από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας που πλήττονται άμεσα και βαρύτατα και η τύχη τους αφορά όλους μας. Θα ήταν συνεπώς παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε αυξήσεις αντικειμενικών αξιών από τις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι μισθώσεις και οι κατασκευές, αλλά και οι ενοικιαστές-χρήστες των ακινήτων, μέσω των τεκμηρίων, θα επιβαρυνθούν με σημαντικότατους πρόσθετους φόρους, μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ, βασισμένους σε προϋποθέσεις και εκτιμήσεις που σήμερα δεν υφίστανται πλέον!”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ